Pages

28 May 2010

Putni nalog

Jedna od najbesmislenijih zaostavština socijalizma je putni nalog, odnosno dokument koji, ukoliko je pravilno popunjen, dozvoljava da vozite firmin auto.

Ideja je pre 40 ili 50 godina i imala nekog smisla - sve firme i sva službena vozila su bila društvena, pa je onda "društvo" imalo poseban interes da se narodna imovina ne koristi u privatne svrhe. Zato su i doneti propisi kojima se narodnoj miliciji davala nadležnost da kontrolišu da li neko možda koristi narodni auto da ide na pijacu ili nešto slično. Činjenica da je često osoba koja je imala pravo da overi putni nalog bila upravo osoba koja je imala najveću mogućnost da zloupotrebljava narodnu imovinu (funkcioneri u društvenim preduzećima) nije preterano zabrinjavala tadašnje zakonodavce.

Elem, fast forward 40 godina, putni nalozi su i dalje tu. Zašto država sada kažnjava vlasnika firme koji vozi auto u vlasništvu firme ako nema putni nalog? Nemam pojma. Kakav tačno ima interes društvo da plaća policajce da kontrolišu da li po privatnim firmama ljudi zloupotrebljavaju firmine automobile? Apsolutno nikakav.

Ovaj post je donekle motivisan činjenicom da je prošle nedelje Ministarstvo infrastrukture, u okviru Giljotine propisa, promenilo pravilnik i da sada putni nalog ne važi samo sedam dana, već punih mesec dana!

Zanimljivi tekstovi

Sa bloga Voltera Rasela Mida:

2. Gutanje žaba, o spoljnoj politici Britanije i odnosima sa EU i Amerikom
3. Kraj trilateralizma, iz teksta:

Sjedinjene države su kao najveća stranka u parlamentu. Tokom 1970-ih smo napravili trilateralnu koaliciju sa Evropljanima i Japancima koji su nam dali većinu da napravimo vladu. Danas je SAD i dalje najveća stranka sa manje-više istim brojem mandata kao i ranije, ali su Evropljani i Japanci izgubili na snazi pa naša koalicija više nema većinu. SAD sada pokušava da oformi novu koaliciju - zadržavajući stare partnere, ali i tražeći nove za budućnost.

Javna rasprava

Američko udruženje psihijatara je održalo javnu raspravu (koja se završila pre par dana), a vezano za dopunjavanje "The Diagnostic and Statistical Manual"-a, knjige u kojoj su definisane bolesti kojima se bave psihijatri.


Nasuprot tome, Američko udruženje fizičara ne pita javnost za mišljenje o supersimetriji, niti Američko udruženje ekonomista anketira javno mnjenje po pitanju osobina dinamičke stohastičke opšte ravnoteže. Toliko o pretvaranju da je psihijatrija nauka.


Pitanje

Ako su svi državni fakulteti toliko bolji od svih privatnih, logično je pitanje zašto se plaše vaučera.

Jeste odlično pitanje, a postavlja ga rektor Univerziteta Singidunum.