Pages

01 November 2006

Vlad-Marks o liberalnim ekstremistima

Na sajtu NSPM, Vladimir Marković, sociolog poznat u kuloarskim krugovima Filozofskog fakulteta pod znakovitim akronimom Vlad Marks, piše o liberalnim ekstremistima u Srbiji. A ti su Otpor, Obraz i Katalaksija. Brine čovek da će liberalni ekstremisti (ovi pomenuti) da upropaste stvar u Srbiji totalno i da je krajnje vreme da se formira neka demokratska alternativa Obrazu, Otporu i Katalaksiji.

Ali, gospodo, što reče Aksentije Topalović, ko na nas krene iz mesta je najebao! Liberalni ekstremizam nema alternativu! Ni NSPM, potpomognut mladim trockistima neće proći! Mi vladamo Srbijom, a Tadić, Koštunica i NSPM samo statiraju.

A šta mi nindže da kažemo?

Otvoreno pismo Zage Golubović Mlađanu Dinkiću. Ne samo da nije dobila džeparac nego je ne zovu ni na žurke:

Vaša izjava da će se uskoro ustanoviti "nacionalna penzija za najzaslužnije umetnike" izazvala me je da Vas ( i Vladu) upitam: zašto su među najzaslužnije građane ubrojani samo umetnici i prema kojem osnovu su marginalizovani ostali građani koji takođe svojim stvaralačkim radom doprinose razvoju našeg društva i podizanju njegovog ugleda? Nije mi jasno zašto vlast stalno izdvaja i ističe samo umetnike, čiji doprinos (ako je u pitanju ozbiljno stvaralaštvo) ni najmanje ne dovodim u pitanje, ali i sportiste koji se stavljaju na pijedestal nacionalnog ponosa, dok se naučni istraživači potpuno marginalizuju: i po učešću u masovnim medijima, i po isticanju njihovog doprinosa unapređenju kvaliteta života, pa čak i u banalnim okupljanjima na raznim svečanostima koje organizuju zvanične institucije.

Ima još, u Danasu.

Lula da Silva ponovo predsednik

Luis Ignasio Lula da Silva ponovo je izabran na mesto predsednika Brazila, u drugom krugu upravo završenih predsedničkih izbora.

Iako je prvi put pobedio sa dosta populističkom platformom koja je neke podsećala i na Čaveza Da Silva se nije mnogo istakao u otporu svetskom imperijalizmu i nepravdi. I pored određenih redistributivnih efekata, velike korupcije i i dalje lošeg sistema, nacionalizacije nije bilo, ni "agrarne reforme" tj otimanja imovine, što je izazvalo nezadovoljstvo dela njegove izborne baze. Sa MMF i WB je radio zajedno na makroekonomskoj stabilizaciji, a strana ulaganja su porasla. Lulina politika se ispostavila kao tipična socijaldemokratska politika evropskog tipa u latinoameričkim uslovima, poput one koju sprovodi Bašele u Čileu. To bi trebalo da ohrabri da će i ubuduće loše političke opcije (poput dvojice manijaka iz Venecuele i Bolivije) sve više biti obrisane iz južnoameričke političke ponude.

Prosledite link
















Ovo je mesečna poseta Tržišnog rešenja. Blog je počeo junu, ali smo se setili merenja posete tek negde u avgustu. Još uvek raste, mada sporije nego u početku. U oktobru 900 poseta, 30-ak dnevno. Više nego Vuksa na izborima za gradonačelnika, ali malo za dobru revoluciju. A ubismo se pišući. Prosledite link...