Pages

05 March 2010

Grčka i Letonija

Obe su u sličnim problemima, Letonija malo više zbog svetske krize, Grčka malo više zbog neodgovornosti sukcesivnih vlada i nagomilanog duga. Ali u suštini obe su u situaciji da moraju da smanje standard.
Tipičan odgovor na ovu vrstu kriza bila bi devalvacija valute. Kad bi još uvek imala drahmu umesto evra, Grčka bi devalvacijom mogla da jednim potezom realno smanji domaću potrošnju i standard i da usmeri resurse u izvoz, što bi onda pomoglo u otplati duga. Ako zemlja nema svoju valutu, ona i tada ipak mora da u nekom smislu devalvira, odnosno smanji potrošnju, plate i cene u zemlji (što još i zovu "unutrašnja devalvacija"). A to je teško.

Letonija ima svoju valutu, ali nije izabrala njenu devalvaciju, nego je izabrala upravo ovaj teži put unutrašnje devalvacije. U poslednje vreme plate u Letoniji opadaju a počela je i deflacija cena.

Ali jedna stvar je tu posebno zanimljiva. Grčka bi volela da može da devalvira, ali ne može; Letonija može ali neće. Glavni razlog zašto se Letonija odlučila na teži put je to što bi devalvacijom pokvarila izglede da zadovolji mastriške kriterijume za priduživanje evro zoni. A kod Grčke ne samo da to ne igra ulogu jer za Grčku kriterijuma više nema, nego je situacija potpuno obrnuta -- upravo zato što pripada evro zoni Grčka je mogla da se ponaša neodgovorno i dođe u ovu situaciju. Pripadnost evro zoni znači da su troškovi vaše neodgovornosti socijalizovani jer ih dele svi u evro zoni. Isti podsticaji zbog kojih je došla u ovu situaciju važe i sada kad se traži odgovor na nastalu krizu. Pošto nema spoljne, reklo bi se da je unutrašnja devalvacija za Grčku nužnost, ali postoji i dodatna mogućnost da se čeka i traži pomoć Nemačke i ostalih u evro zoni.

Ispada da je pridruživanje evru dobra stvar -- a sam evro i ne toliko. Možda isto važi i za Evropsku uniju.

Kakvo iznenađenje!

B92:

Bivši pukovnik u vojsci Severne Koreje otkrio je da su vlasti u Pjongjangu diktatori koji žive u luksuzu, dok njihovi sugrađani pate u siromaštvu..

A ja mislio da se vlasti Severne Koreje iskreno bore za neki bolji svet... Dalje piše:

Protiv partije, protiv nižih članova partije, protiv visokih funkcionera niko ne sme da kaže ni reč protiv Centralnog komiteta. Ako kažete i jednu reč, odmah ćete nestati. Ta banda održava sistem u Koreji. "Mali diktator" ne može da sistem održava sam, nego to rade funkcioneri, nekih 20 do 30 hiljada ljudi. Oni su svemoćni, koriste i maltretiraju obične građane.