Pages

19 May 2007

Amerika najkonkurentnija

IMD škola iz Švajcarske je objavila Indeks konkurentnosti za 2007. koji rankira 55 zemalja na osnovu 323 kriterijuma pokazuje da je Amerika najkonkurentnija i da je prate Singapur i Hong Kong. Slovenija je na 40. a Hrvatska na 53. mestu. Business Week je uradio komparativnu analizu sa Gross Happiness Indexom o kome je već pisano na Tržišnom rešenju. Srbije tradicionalno nema u ovakvim istraživanjima.

Stojte galije carske

Izgleda da se rukovodioci Zastave spremaju da teška srca penzionišu Yugo do 2010. (verovatno najneprofitabilniji auto u istoriji) i to sada kada su na Sajmu automobila prodali dve hiljade vozila. Kakav uspeh. Prodavali su nov auto po 4,500 evra uz ekonomsko objašnjenje: sa višom cenom prodali bi manje. Super.

Problem je samo što proizvodnja Zastavinog mezimca košta daleko više od prodajne cene. Mislim da je svojevremeno (kriza devedesetih) proizvodnja jednog vozila koštala oko 100,000 dolara, zbog velikog broja zaposlenih a samo par stotina proizvedenih jugića. Sada je verovatno situacija nešto bolja ali je princip isti, Yugo se proizvodi da bi se proizvodio. Čudi me da se nisu setili da povećaju proizvodnju na 20,000 jugića godišnje i da ih sve guraju u Dunav, jer ovo što sada rade nije značajno drugačije.

Padaj padaj kišice

Danas me je jedan srednjoškolac u kambodžanskoj provinciji pitao zašto je Kambodža siromašna a Amerika bogata. Stvarno sjajno pitanje. Adam Smith je davno rekao šta je potrebno za razvoj mir, niski porezi i vladavina prava. Otprilike.

Međutim zašto su se ovi uslovi prvo razvili u Evropi a ne u Africi na primer. David Landes, profesor ekonomije i istorije, je u knjizi Bogatstvo i siromaštvo naroda ponudio par odgovora. Meni je najinteresantnije klimatsko objašnjenje. Naime profesor Landes kaže da je golfska struja najodgovornija za razvoj.

Golfska struja šalje kišu širom kontinenta koja omogućava razvoj poljoprivrede skoro bilo gde u Evropi, i samim tim izvor hrane nije mogao biti pod kontrolom samo jednog vladara. To je dovelo do podela vlasti i do veće nezavisnosti pojedinaca u Evropi nego na drugim mestima. Na primer u severnoj Africi, poljoprivreda je mogla da se razvija samo u dolini Nila, koju je vlast relativno lako mogla da kontroliše.

Osim klimatskih nudi i neke kulturološke i komentariše antropološke analize, koje su generalno zbog političke korektnosti danas nepopularne (npr. jedna rasa je pametnija ili vrednija od druge).
Ne znam koliko je klimatska teorija tačna ali je kiša svakako bitna za srpski GDP koji podosta zavisi od poljoprivredne proizvodnje.