Pages

13 October 2012

Nobel za Barosa i Van Rompuja

Nobelov komitet je odlučio valjda da još uvek nije dotakao dno sa svojim dodelama nagrada za "mir". Posle čitave galerije terorista i diktatora, ili višegodišnje izborne kampanje protiv George Busha i republikanaca (Al Gora i IPCC koji su spasavali planetu od ugljen-dioksida i time svetski mir, ili Obame čiji se doprinos miru ogledao u tome da drži lepe govore, pod pretpostavkom da je tu telepromter) ove godine su odlučili da nagrade Evropsku Uniju! Ni manje ni više nego za "unapređenje mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava" Kada sam jutros pročitao ovu vest mislio sam da je neka podmetačina: dao Bog ima ih toliko, koliko prekjuče su javili da je umro Kemal Monteno, koji se onda sav zbunjen javio iz kola na putu Beograd-Zagreb da objasni da je živ i da se vraća kući iz Beograda gde je proveo dan dogovarajući se oko detalja skorašnjeg koncerta. Ili ona slatka igrarija prošle godine sa Kalemarom i njegovim nesuđenim Nobelom za književnost. Mislio sam da je i ovo slična izmišljotina.

Ali, ne, vest je stvarna. Ako je verovati rezonovanju Nobelovog komiteta, da nije bilo zajednice za ugalj i čeli, i protekcionističke sheme da se francusko tržište otvori za nemačke proizvode a nemački poreski obveznik zauzvrat finansira bankrotiranu francusku poljoprivredu, izbio bi treći svetski rat u Evropi. Adenauer i Erhard bi napravili Četvrti Rajh i krenuli odmah na topla mora (ne bi čekali Kola i Genšera i raspad Jugoslavije :)). Bau, bau. Dalje, reći da Evropska Unija unapređuje demokratiju je toliko orvelovski da izaziva osećaj mučnine: organizacija kojom upravlja klika neizabranih birokrata čiji sopstveni revizor godinama odbija da potpiše budžet zbog nezamislive korupcije, u kojoj se o najvažnijim zakonskim pitanjima, od procenta masti u jogurtu do regulacije ugljen dioksida, odlučuje direktivama istih neizabranih birokrata; organizacija koja prosto poništi rezultate referenduma ili izbora koji joj se ne sviđaju, poput recimo irskog, francuskog ili holandskog referenduma koji su jednostavno ignorisani, ili gomile južnoevropskih marionetskih vlada kojima upravljaju namesnici Evropske komisije i zapadnih banaka kojima njihove zemlje duguju?! To je njihov doprinos "unapređenju demokratije i ljudskih prava".

Da se ne lažemo, ovo je nagrada za Barosa, von Rompuja i ekipu koji se nalaze u završnoj fazi priprema za kreiranje evropske super-države, i koji su sada u maloj neprilici zbog ekonomskog kolapsa u Evropi, i narod polako počinje da se okreće protiv njihovog vrlog novog sveta, i njihove "demokratije i pomirenja". Zato Nobelov komitet pokušava da tu rastočenu crvotočnu šklopociju "evropskih integracija" održi nekako sa glavom iznad vode ovom smehotresnom nagradom. Ali, mislim da su efekti još gori nego sa Obamom: mogu da izazovu jedino podsmeh (ili nevericu).

Mislim da je sada ključno pitanje šta će da urade sa parama koje dobiju na ime nagrade? Ja predlažem da ih ulože u povećanje zarada loše plaćenih birokrata u Briselu.