Pages

03 November 2011

Vlada li vlada?

Uz iznošenje razumnih delova naše antikrizne politike koji se odnose na nepovećavanje poreskih stopa, Božidar Đelić me je zaista rastužio. Ako vlada nije u stanju da uvode moderni IT u PIO i ako ima neko ko može da opstruira državu u tako trivijalnoj stvari, mi smo zaista u teškom problemu.

Sloboda govora u Srbiji (n-ti)

Čuveni anti-"biti gej javno" aktivista i ljubitelj žirafa dobio je presudu po kojoj je zabranjeno da vrši dalju diskriminaciju gej populacije. Ja stvarno ne znam smisao toga da nekoga osuđujete zbog rečenice: „Stav JS i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest kao normalno." Poenta je ako budemo svaku rečenicu ovoga tipa podvodili pod govor mržnje (jer ne mogu shvatiti gde je tu ikakva diskriminacija dok je sve na nivou verbalnog prepucavanja), od slobode govora neće ostati ništa. Ovde nema čak ni poziva na činjenje bilo čega lošeg protiv žigosane manjine. Ovo je na nivou stereotipa o etničkim grupama, verama i sektama koje su deo svakodnevnog javnog govora u Srbiji, ali i drugde u svetu. I ne daj bože da ljudskopravaši sada shvate u kom pravcu može da se ide, eto nama "1984" za par godina.

Stav Palme je meni lično glup, pun predrasuda, ali ako sve tradicionalne crkve mogu slobodno da propovedaju iste stvari, ne znam zašto se samo njemu to brani. Takođe, neotuđivo je pravo bilo koga da iznosi takve stavove u zemlji gde postoji sloboda govora. Ne vidim i na koji način profesionalni gej aktivisti misle da će se položaj ove populacije promeniti time što se fokusiraju na Palmu, paradu i ostale trivijalnosti, a ne na predstavljanje dostignuća gej kulture i uopšte prednosti društva u kome bi oni imali potpuna vlasnička prava.