Pages

18 May 2010

Srednjevekovni socijalista ili libertarijanski pobunjenik?

Iz zanimljivog teksta o Robinu Hudu u Reasonu, a povodom novog filma.

As scholars have noted, the earliest Robin Hood ballads, which date back to the 13th or 14th century, contain no mention of robbing the rich to give to the poor. The one person Robin assists financially is a knight who is about to lose his lands to the machinations of greedy and unscrupulous monks at an abbey. (Corrupt clerics using the political power of the Church are among Robin Hood's frequent targets in the ballads.) The Sheriff of Nottingham is Robin's chief opponent; at the time, it was the sheriffs' role as tax collectors in particular that made them objects of loathing by peasants and commoners. Robin Hood is also frequently shown helping men who face barbaric punishments for hunting in the royal forests, a pursuit permitted to nobles and strictly forbidden to the lower classes in medieval England; in other words, he is opposing privilege bestowed by political power, not earned wealth.

Ljudi, dabrovi i leptirići

Izgradnja novog velikog mosta u Drezdenu, zbog kojeg je taj nemački grad skinut sa Uneskove liste svetske baštine, trenutno je blokirana zbog jednog dabra čija je vrsta zaštićena u Nemačkoj.
Životinju koja se nastanila u zoni izgradnje mosta, naime, štiti zakon koji zabranjuje njeno uznemiravanje tokom sezone parenja koja pada u maju, piše dnevnik "Velt".
To je bio dovoljan razlog za novi prekid radova kojima se protive borci za zaštitu životne sredine. Radovi su već jednom obustavljani zbog otkrića retke vrste slepih miševa i jedne zaštićene vrste leptira.
Vlasti, međutim, mogu da donesu odluku o izdavanju specijalnog odobrenja kako bi se izgradnja mosta nastavila, ističe list.
Podizanje ovog velikog drumskog mosta u centru Drezdena izazvalo je veliko nezadovoljstvo Uneska, koji je 2004. godine grad stavila na svoju prestižnu listu svetske baštine da bi ga sa nje skinula prošle godine.

Drezden, koji će i dalje ostati prelep grad i bez UNESCO sertifikata (koji, uzgred, ne daje ikakve koristi već samo troškove) je ipak podlegao logici radikalnih ekologa novog doba prema kojem su ljudi poslednji na listi prioriteta. Nadam se da će dabar slatko da iskoristi sezonu, a to što će projekat od nekoliko desetina miliona evra da čeka je za radikalne ekologe manje bitno. Ja se samo nadam da se neki dabar neće nastaniti na špicu Ade Ciganlije, budući da su se već lepo proširili iz Zasavice.

Government failure

Ukrajinsko izdanje, predsednik Janukovič:

Prevod

Američka Agencija za zaštitu životne sredine je pripremila konkurs pod nazivom "Rulemaking Matters".

Na sajtu Reason.TV su dodali prevod reklami za ovaj konkurs.