Pages

27 March 2008

I nekoliko linkova

1. The Hillarys and the Huckabees. Sve je rečeno već u naslovu. David Boaz sa Cato instituta objašnjava da opasnost dolazi s leva, od raznih Hilari koji hoće da nam država bude mama, ali i s desna od raznih Hakabija koji hoće da nam država bude tata.
2. Sve laži Hillary Clinton. Billov bivši savetnik Dick Morris je napravio poduži spisak.
3. Subprime kriza u stripu. Ima 35 slajdova i odlično objašnjava suštinu krize.

Preprodaja ulja

"Са министром Бубалом и Милосављевићем смо се договорили да ћемо предузети све кораке да спречимо препродају уља", kaže potpredsednik Đelić

Pa gde ćemo onda da kupujemo ulje? Da idemo u Zrenjanin i Vrbas, direktno u fabriku?

Nekoliko sjajnih snimaka

Sve sa Oniona.

1. Slučajno unapred otkriveni rezultati izbora u Americi
2. O najvažnijim pitanjima ovih izbora
3. Portparol
4. Kako da rat u Iraku bude eco-friendly
5. Kina slavi što je konačno postala najveći zagađivač vazduha

Bankarska mafija?

Vest je na svim naslovnim stranicama, ali niko ne pita ključnu stvar: ako je ovo kriminal, ko je žrtva? Ko je opljačkan ili prevaren ili prisiljen na nešto? Vesti su nepotpune i konfuzne, ali koliko ja vidim, klijenti su uz pomoć bankara uzimali kredite, onda davali taj novac na raspolaganje bankarima, a bankari su ga onda za svoj račun davali kao privatnu pozajmicu trećim licima, uz veću kamatu. Banka nije oštećena jer su krediti uredno vraćani, klijenti koji su uzimali kredite od banke i davali ih bankarima nisu, jer su to radili za nadoknadu, i na kraju ovi koji su uzimali privatne pozajmice od bankara uz "zelenašku" kamatu nisu oštećeni jer su dobrovoljno uzimali taj novac. Možda su bili lakomisleni ili u teškoj materijalnoj situaciji, ali ja bih pre rekao da niko drugi nije hteo da im da kredit. A i svejedno, to nije problem ovih koji su im davali pozajmice uz kamate na koje su dobrovoljno pristajali.

Full disclosure je da je Simo Bundalo moj prijatelj iz detinjstva, ali bez obzira na to ja ovde vidim samo manje neregularnosti -- izgleda da ti krediti nisu imali svu potrebnu dokumentaciju koju banka propisuje (ali uredno su vraćani), i izgleda da ovi koji su uzeli privatne pozajmice nisu mogli da ih vrate bankarima, pa su bankari probali da ih na neki način primoraju, mada vest ne govori o upotrebi nasilja.

Ekonomska suština je da su bankari preuzimali rizik nevraćanja kredita na sebe. Uzimali su regularne kredite i davali ih privatno onima koji nisu kreditno sposobni. Provizija koju su zarađivali je provizija za rizik nevraćanja (ili kreditnu nesposobnost) onih koji su uzimali pozajmicu od njih po višim kamatama, jer nisu mogli da uzmu kredit od neke banke po nižim. Ponovo, vesti su nepotpune, ali to je moj utisak iz onoga što se vidi iz novina.