Pages

18 March 2013

Šta se dešava na Kipru?

Pošto Kipar ne može da otplaćuje javni dug, a ima i neke problematične banke koje hoće da spasava, birokrate EU su smislile sledeće:

Mi ćemo vam, uz malu pomoć MMF-a, dati 10 milijardi evra, ali uslov je da i vi sakupite svojih 10 mlijardi. Tih svojih 10 milijardi vam predlažemo da sakupite tako što ćete "oporezovati" depozitore u kiparskim bankama po stopama od 6,75% (do 100 hiljada evra) i 10% (preko 100 hiljada evra). 

Plan je, naravno, obična pljačka depozitora. Najvažnije je razaznati da nisu depozitori banaka ti koji su nekome nešto dužni. Dužna je vlada Kipra, a u nevolji su još i neke kiparske banke. 

Kad "spasava" Kipar, program EU i MMF-a ustvari spasava poverioce kiparske vlade i loših kiparskih banaka. Dakle, banke i fondovi koji su svesno ušli u rizik kupovine kiparskih obveznica ili pozajmljivanja kiparskim bankama, ne snose nikakve posledice i dobijaju 100% svog novca i pripadajuće kamate nazad. Obični depozitori, koji nisu ništa ulagali, nisu ulazili u rizik već su novac stavljali na račun u banci, uzdajući se pritom i u državno garantovanje depozita do 100 hiljada evra, platiće za spasavanje onih koji jesu namerno i svesno rizikovali. 

Begović o Srbiji i EU

Srbija bi trebalo da predloži alternativnu koncepciju pridruživanja Evropi. Takva koncepcija, smatram, treba da se zasniva na punoj ekonomskoj, a ne političkoj integraciji

kaže Boris Begović u svom novom članku za "Politiku". Videvši ovakav podnaslov odmah sam se zainteresovao, i možda ponadao da se liberalni evroskepticizam probija i na naslovne strane srpskih mainstream medija. Ekonomske bez političkih integracija: to je moja stara ideja od pre skoro 10 godina.

Ali, naravno, suviše lepo da bi bilo stvarno. Otrežnjenje stiže brzo i efikasno:

Da ne idemo duboko u istoriju, dovoljno je u vreme neposredno posle proglašenja nezavisnosti Kosova, februara 2008. Tu nezavisnost je odmah priznala velika većina članica EU i sve velike zemlje članice. To je bio opravdan razlog da Srbija redefiniše odnose sa EU, odnosno da se redefiniše cilj i proces naših evrointegracija. Zagovornici nezavisnog Kosova iz EU i njihovi američki istomišljenici, trudeći se da opravdaju kršenje međunarodnog prava, stalno su navodili da je kosovska nezavisnost slučaj sui generis. Odlično, ukoliko je to tako, onda je i Srbija, od koje je to Kosovo oduzeto, takođe slučaj sui generis.

Dakle, nikakav principijelni evroskepticizam ovde, nikakav načelni liberalni argument protiv briselskog socijalizma i centralizacije, nego samo staro dobro, provereno, DSS-ovsko "ne damo Kosovo" i "nećemo u Evropu koja nam otima teritorije". Da se sutra "evropski moćnici" pokaju i povuku priznanje Kosova, ne bi bilo nikakvog razloga za odustajanje od političkih integracija. Prema svecu i tropar: prema zemlji i "evroskepticizam".
.