Pages

31 January 2012

Čelična vlada, al' zamalo

Danas se odigrala jedna prava predizborna transakcija. USS je našao odličan momenat da se ratosilja balasta, a građanima Srbije na godišnjem nivou, pod pretpostavkom da država bude podjednako dobar upravljač ili da angažuje podjednako dobrog upravljača, stižu još jedne Železnice Srbije.

Naš strateški interes, za sada još nepoznatog imena, biće nam uspešna zamena za Zastavu. Ako USS nije uspeo da nađe kupca, pretpostavka da će naša vlada biti uspešnija od USS je besmislena. Ono što je moguće je da ćemo možda već za cca 65-75 dana dobiti vesti o istorijskom sporazumu, a nekoliko meseci posle objave istog ugovor koji će nekako da bude crnjikav. To je lošija vrijanta, ali tako je to sa krekom i ostalim sintetičkim instant drogama srpskog državnog intervencionizma.

I šta je alternativa u patetičnom svetu nove doline gladi? Recimo da prvo ne obogaljimo one koji stvaraju vrednost da bi trošili na ono što ne stvara vrednost. Drugo, ako ex-USS preradom ne uspeva da pokrije ni promil troškova radne snage, ne postoji razlog da se cela fabrika ne pošalje na odmor gde bi primali umanjenu platu određeno vreme, a ako se ne desi neko čudo poput čuda sa cenom bakra, onda se može jedino staviti katanac. To nije popularno, ali to je jedino ispravno. Nije popularno zbog toga što je baviti se biznisom u Srbiji prilično teško, pa onaj ko ostane bez posla nema mnogo nade da će naći isti. Međutim, zaposleni u ex-USS ustvari samo imaju fiktivna radna mesta, a njihov posao je smislen koliko i simultano kopanje i zakopavanje kanala.

Ko igra za raju i zanemaruje taktiku...

...imaće velike muke da ostvari strateške ciljeve. Jovanovićeva izjava da je Srpska genocidna tvorevina je jedna od najneinteligentnijih koje je mogao da izjavi pred izbore. Očekujem da će se sutra dodatno ukopati jer ide na duel u kome neće biti pobednik. Brani nešto što nema potrebe da brani, a namerio se na protivnika koji će ga saseći kombinacijom smirenosti i seljačke visprenosti.

Sama materijalna (ne)tačnost izjave uopšte nije poenta mog posta, ali ću na kraju i o tome reči par rečenica iz ugla koji nisam do sada koristio. Suština je da gore pomenuta konstatacija o karakteru Srpske ne može da donese nijedan novi glas, ali da može da odbije ljude koji bi možda glasali za Preokret ili da neke od glasača istog vrati u apstinente. Oni koji ne glasaju za LDP, a načelno se slažu sa ovim neće prestati da glasaju za manjinske ili autonomaške stranke i otiću u Preokret. Posle toliko truda da se ublaži retorika oko nezavisnosti Kosova (što je inteligentan potez), sada se prosipa sveže mleko bez ikakve potrebe.

Materijalna tačnost je isto tako upitna. Ako znamo način na koji je Srpska dobila priznanje kao entitet u okviru složene države, onda rečenica može da glasi: "Sjedinjene Države i EU su odigrale ključnu ulogu u spasavanju i davanju legaliteta i legitimiteta genocidnoj tvorevini". Statistika isto tako ne ide u prilog izjave jer imamo konačan broj poginulih civila u BiH i on ne dokazuje ikakav genocidan karakter nastanka Srpske, niti FBiH.

Jednostavno, pompezne priče o Preokretu i pucanje u svoje vlastite noge ne idu zajedno. Nije cilj politike da se sipaju velike istine ili neistine, nego da se dobije dovoljna podrška da se neke razumne ideje realizuju. Ja sam mislio da neće biti veće gluposti od pozivanja nekoga kome je mesto na sudu i koji se od Ratka Mladića razlikuje samo po tome što je najviše voleo da Srbe uči pameti i to činio nekoliko decenija pre njega.

Akademija liberalne politike

Akademiju organizuje Libek, svake subote od februara do juna ove godine. Detalje programa i uslove upisa možete naći ovde.