Pages

06 January 2007

O tzv. apsorpcionom kapacitetu ekonomije

Lihtenštajn ima više registrovanih firmi nego stanovnika.

Mit

Ako bacite žabu u vrelu vodu odmah će skočiti napolje. Ali ako je stavite u hladnu i polako zagrevate, ostaće u vodi i kuvati do smrti.

To ipak nije tačno.

Prazno 14 ambasada zbog stranačkih interesa!

Blic je u panici, ne zna šta da radi...

A šta bi se tačno promenilo da je tih 14 ambasada puno?

Diplomatija je najprecenjenija državna funkcija. Srbiji je dovoljno desetak ambasada u svetu. Letos kad je počeo rat u Libanu mediji su osuli drvlje i kamenje po Ambasadi Srbije u Siriji zaduženoj i za Liban jer nije na vreme pomogla famoznom Marku Ristanoviću da se evakuiše iz Libana. Pa šta je ambasada, osiguravajuće društvo? Osim nekoliko ključnih ambasada kao što su Vašington, Brisel, Moskva itd. Srbiji je potrebno vrlo malo stalnih misija. U principu ambasade najviše koriste dijaspori, tj. onima koji i ne plaćaju porez za njih.

Ali diplomatija je uopšte prekrivena misterijom i prećutno se podrazumeva da se u tim ambasadama nešto važno dešava. To važi i za druge zemlje, ne samo Srbiju.

NSPM

Nova srpska politička misao se upravo diskvalifikovala. Obratite pažnju na ktitora na vrhu sajta. Ko će pomoći ako ne javno preduzeće, čiji je direktor slučajno u rukovodstvu DSS-a.

Što ne znači da ponekad nemaju dobre tekstove, npr. kolega Janković ili Zoran Ćirjaković.