Pages

29 November 2011

Pohvala i kritika MUP-a

Prvo pohvala. Prošlog ponedeljka sam uspeo da u jednom danu odradim sledeće:

1. Odjavim prebivalište u jednoj opštini
2. Odjavim automobil u toj opštini
3. Prijavim prebivalište u drugoj opštini
4. Registrujem automobil u toj drugoj opštini

Obe opštine se nalaze na teritoriji policijske uprave Požarevac.

Do pre par meseci ste morali da stanete u red rano ujutru da bi ste dobili broj i onda bi došli kasnije tokom dana da zavrište posao (izvadite ličnu kartu, pasoš, registrujete auto, štagod). Dodatni problem je što je saobraćajna policija van grada, pa onda u principu idete tamo automobilom kojem je već istekla registracija.

Šta se tačno dogodilo u međuvremenu, nisam baš siguran, ali sam čuo da je došao novi načelnik policije, odjednom sve službe rade do 8 uveče, a i saobraćajna policija opet ima šalter i u gradu. Dakle, po svemu što sam ja čuo, radi se prosto o tome da ih je novi načelnik naterao da rade, pa sam eto mogao da sve ovo završim za jedan dan. Svaka čast.

E, sada kritika, a vezano za statistiku kriminala. Koji je osnovni problem sa statistikom kriminala u Srbiji? Pa, glavni problem je to što ti podaci nisu javno dostupni. Verovali ili ne (ja nisam mogao da poverujem), podatak o tome koliko je prošle godine u Srbiji bilo, recimo, ubistava, prosto nije javni. Jedino što jeste javno dostupno je pravosudna statistika koju objavljuje RSZ, ali to nije statistika kriminala. Konkretno, to što je ove godine određeni broj lica osuđen za ubistvo, nema (skoro) nikakve veze sa brojem počinjenih ubistava ove godine.

Dok kod nas ni agregatni podaci za celu državu nisu javni, pogledajte nivo podataka koji pruža njujorška policija - na nivou policijske stanice! Ili, pogledajte sajt britanske policije - možete da unesete svoju adresu i da vidite koliko kriminala ima u vašem komšiluku.

I Trocki je shvatio

Even if the Politburo consisted of seven universal geniuses, of seven Marxes, or seven Lenins, it will still be unable, all on its own, with all its creative imagination, to assert command over the economy of 170 million people.


From Writings, 1932-33 P.96, Leon Trotsky.

HT Brut.