Pages

19 April 2008

Zavisnost

Klasični liberalni argument za legalizaciju droga je individualna odgovornost, vera u pojedinca i njegovu sposobnost rasuđivanja. Ovo naravno slabo pomaže, jer se zabrane širom sveta opravdavaju kontraargumentom da droge stvaraju zavisnost, a kad jednom postanete zavisni od neke supstance onda navodno više nemate slobodnu volju. Ja bih rekao da čak i onda imate slobodnu volju, samo vam je redosled preferencija malo promenjen.

Šta kažu podaci? Izgleda da opojne droge ne stvaraju baš toliko zavisnosti kao što se obično misli. Ustvari su u istom redu veličina sa opasnošću od stvraranja zavisnosti od alkohola, a daleko bezopasnije od duvana. Jedno novo istraživanje, čiji se detalji mogu naći ovde, pokazuje verovatnoću stvaranja zavisnosti u roku od dve godine od početka uzimanja supstance. Za alkohol to je 3.2%, za marihuanu 5.8%, krek kokain 9.2%, heroin 13.4%. Čak i kod najtežih droga, relativno mali broj ljudi koji odluči da ih proba ili ih neko vreme uzima, na kraju postane ovisnik.

Treba reći da je ovo istraživanje američkog ministrastva zdravlja koje se i samo bori protiv droga, ne neke NVO koja promoviše legalizaciju.