Pages

02 October 2006

Hilari Klinton i peticija proizođača sveća

Svima je dobro poznata satirična priča Frederika Bastije (Bastiat) nazvana "Peticija proizvođaća sveća". Francuski proizvođači sveća traže od vlade da zabrani nelojalnu konkurenciju sunca u pružanju ljudima svetla, tako što će narediti da se sva vrata, prozori i zavese pozatvaraju i veštački zamrači ljudima životni prostor, što će povećati tražnju za svećama, a to će neslućeno uvećati blagostanje francuskog društva, jer će proizvodnja sveća pospešiti ostalu poljoprivrednu proizvodnju.

Pre nekoliko meseci, senator i budući verovatni kandidat za američkog predsednika Demokratske stranke, Hilari Klinton, napisala je sa još nekolicinom svojih kolega novu sličnu peticiju. Samo što ovaj put nije u pitanju podlo sunce koje nelojalno konkuriše domaćim svećarima, već kineski konkurenti koji "dampuju" cene, te tako domaćim manufakturistima ne daju da ljudi žive. Zato je uvedena, na predlog senatorke i njenih kolega, carina na uvoz sveća iz Kine u iznosu od 108%. "Princip je isti, ostalo su nijanse", što reče Panonski Mornar.

Nema bolje preporuke za budućeg američkog predsednika! Jedva čekam da vidim koliko će je Ivy league nobelovaca iz ekonomije podržati!

Kolega

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ima blog. Ima na persijskom, arapskom i engleskom.

A ovde je istorijska mapa Bliskog istoka, u flashu.