Pages

25 May 2007

Krenule su reforme!

Pre svega, pohvale Vladi Srbije na sjajnom sajtu, posebno delu koji daje dokumenta koja je Vlada izglasala (da se razumemo odmah, nisam sarkastičan, zaista je dobar sajt).

Na prvoj sednici nove Vlade je bilo samo reči o kadrovskim pitanjima, što je valjda i normalno. Ali, šta mislite, koji je prvi zakon koji je Vlada prosledila Narodnoj skupštini, već na drugoj sednici? Da li je nešto vezano za ukidanje poreza na prvi stan, smanjenje poreza na hardver, povećanje zaposlenosti, smanjenje siromaštva, pristupanje EU, uravnoteženiji regionalni razvoj ili očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije?

Odgovor je, naravno, NE. Radi se o Predlogu Zakona o izmenama Zakona o javnim službenicima. Jedna od odredbi tog zakona je da se pomoćnici ministara (i još neke bitne kategorije) ubuduće biraju na konkursu. Rok za primenu te odredbe je 1. juli ove godine. Predlogom novog Zakona, taj rok se pomera na 1. maj 2008. Da sam zao čovek, pomislio bih da je to zato što više vole da postavljaju partijske aparatčike nego stručnjake. Zvanično obrazloženje je da tehnička vlada nije mogla nikoga da postavlja, pa da zato rok mora da se promeni. Jednostavno, nema vremena.

Bulevar Ratka Mladića

Aleksandar Vučić je najavio da će radikali lepiti plakate sa imenom Ratka Mladića. Verujem da sloboda govora mora biti neograničena pa samim tim i lepljenje plakata ne bi trebalo biti zabranjeno. Da li se to nekom sviđa ili ne je drugo pitanje.

Tupoljevom u svet

Više ne smem da koristim termin privatizacija olako. U svakom slučaju Velja kaže da je Aeroflot zainteresovan da kupi JAT, otplati sve dugove, zadrži sve zaposlene i neizbežno napravi regionalnog lidera (možda po proseku godina stjuardesa). Razlog za prodaju je što Velja smatra da JAT neće izdržati konkurenciju kada Srbija potpiše ugovor o slobodnom nebu nad Evropom, do kraja godine.

I pored toga što verujem da niko neće kupiti JAT pod ovim uslovima smatram da je ideja o prodaji odlična ali da je motivacija pogrešna. JAT treba da se proda ili zatvori ne zato što je "potencijalno" nekonkurentan već zato što je u državnom vlasništvu.