Pages

04 May 2011

I Francuzi imaju konja za trku

Znate li navesti klasično homogeno dobro? E ne znate, pravo homogeno dobro je knjiga.
Stoga bi bolji naslov bio "I Francuze tretiraju kao volove". Nije da me teši što je njima na pamet palo nešto što se ni naša vlast, ni naša opozicija ne bi lako dosetili. Možda i zbog toga što su kod nas e-knjige egzotika, a i ove klasične se baš previše ne čitaju. Doduše ima i mesta gde je sve odavno po jedinstvenoj ceni od nula evra koja je svima pristupačna, a čini mi se da će ta mesta ovakvim odlukama i dalje biti popularna.

Linkovi

Nisam pratio blogove prethodne dve nedelje, pa evo nekoliko zanimljivih linkova na koje sam naišao od jutros:

1. Toemageddon - "afera" sa novim JCrew katalogom i nožnim dečačkim prstima nalakiranim roze lakom, sve to iz ugla Jona Stewarta. Uzgred, do pre sedamdeset godina je roze boja bila "za dečake", a plava "za devojčice".

2. Šta se desilo sa "50 miliona izbeglica do 2010. usled globalnog zagrevanja"? Pomereno za 2020.

3. Zašto postoji pravilo da daska na WC šolji treba da stoji spuštena? Nikada mi nije bilo jasno, a ovaj ekonomista se slaže sa mnom (iz članka Up or Down? A Male Economist's Manifesto on the Toilet Seat Etiquette):

I find that the down rule is inefficient unless there is a large asymmetry in the inconvenience costs of shifting the position of the toilet seat across genders. I show that the selfish or the status quo rule that leaves the toilet seat in the position used dominates the down rule in a wide range of parameter spaces including the case where the inconvenience costs are the same.

Baš tako, uze mi reč iz usta.

4. Grčki premijer kaže da mu rejting agencije de facto vode državu.

5. Najlepša reklama ikada? Možda i nije, ali je svakako u samom vrhu.