Pages

02 June 2009

Ministarstvo državnog zdravstva

Aktuelni ministar državnog zdravstva, koji se pogrešno predstavlja kao ministar zdravlja, poznat je po svojim izjavama koje su tužne i vrlo često nagone na razmišljanje kako nekome tako nešto uopšte može da padne na pamet.

Najnoviji crni biser je nalaz da je problem kod smrti šestomesečne bebe od bolesti koja ne bi smela da ima ovakvu posledicu u Evropi 21. veka nepotpuna medicinska dokumentacija, a ne lekarske procedure. Bez želje da glumim Majkla Mura koji tendenciozno i nedotupavno kuka nad propustima sistema, ovo je užasno.

Stoga i ne čudi što neki lekari ponosno izjavljuju da svi pacijetni dobijaju isti tretman,što je u potpunosti tačno jer ko je nekada otišao samo sa zdravstvenom knjižicom u, na primer, Narodni front, znao bi da je to istina i da je taj tretman jednako ponižavajući za sve koji nisu spremni da plate onima koje inače plaćaju kroz zdravstveno osiguranje.

Kombinacija politike "da za svoje pare nikada nećete moći da birate između državnog i privatnog zdravstvenog osiguranja", stvaranja jakih strukovnih udruženja koja nikada neće presuditi da je lekar pogrešio i birokratskog promišljanja o razvoju sektora zdravstva dovelo je do toga da je malo ko zadovoljan onim što za svoj novac dobija u zdravstvenim ustanovama Srbije. Neko će reći koliko para toliko muzike, ali to je netačno, imajući u vidu da su izdvajanja za zdravstvo zasigurno mnogo veća od onih koje beleži zvanična statistika koja ne obuhvata koverte i poklone babicama, lekarima i praktično svima u lancu korupcije. Naravno, mnogo građana ne želi da učestvuje u toj igri i pored toga što izdvaja sredstva za državno zdravstvo ide isključivo u privatne klinike gde ih mnogo češće tretiraju kao ljude. Ako se na ova dva dodatna izvajanja dodaju izdašne donacije koje je dobilo zdravstvo u Srbiji nikako ne može proći parola o jeftinom zdravstvu sa posledično "ponekim problemom".

Konačno, nameće mi se jedno pitanje. Da li bi u slučaju da je neka beba umrla od meningitisa u privatnoj klinici krivi bili jedino papiri?