Pages

06 February 2008

Zaštita od nelojalne konkurencije

Frederic Bastiat nije slutio koliko će biti u pravu kada je pre 150 godina napisao satiričnu peticiju proizvođača sveća. Peticiju kojom proizvođači sveća traže od države da ih zaštiti od nelojalne konkurencije kojoj je priroda dala veliku prednost -- sunca. Proizvođači sveća misle da je sunce pogubno po industriju sveća u Francuskoj i traže od države da ovu stratešku industriju sačuva tako što će narediti da se na kućama pozatvaraju svi prozori i zavese i spreči ulaz prirodnog svetla.

Raznih "zaštita" je bilo i tada i ima ih još uvek, ali sada su počeli to da rade i bukvalno sa svećama. Prvo je pre godinu dana grupa američkih senatora predvođena Hillary Clinton tražila zaštitu domaćih proizvođača sveća od kineske i druge konkurencije i uspela da nametne carinu -- evo Ivanovog posta o tome. A sada je i EU odlučila da zaštiti svoje građane od kupovine jeftinih sveća.

Na drugoj strani, Microsoft je pre neki dan objavio ponudu za preuzimanje Yahooa. Na to se žali Google, koji je pokrenuo inicijativu da se ispita da li bi ovaj merdžer mogao ugroziti konkurenciju. Ekonomista Alex Tabarrok je sjajno primetio da je upravo to što se Google protivi najbolji dokaz da će merdžer Microsofta i Yahooa povećati konkurenciju!

Tajlandski scenario

Slaviša ne zna šta će biti sa srpskom političkom scenom. Ne znam ni ja ali me to do sada nikada nije sprečilo da prognoziram.

Po meni je očigledno da će radikali konačno dobiti svoju šansu. Bez obzira da li će se organizovati izbori ili ne, uskoro će vladu voditi DSS i radikali. Odnosno čim Kosovo proglasi nezavisnost, a možda i pre, Koštunica ruši ovu vladu. Stvarno je nebitno da li će izbori biti organizovani jer je malo verovatno da će DS, G17 i LDP imati 126 poslanika ako se organizuje glasanje u narednih nekoliko meseci.

Nova vlada će verovatno zaoštriti odnose sa inostranstvom kao što je to predvideo Branko Milanović. Ipak, ne verujem da će Amerika i Evropa uzvratiti istom merom i uvoditi sankcije Srbiji kao što je predložio, i pravdaće to podrškom demokratskom predsedniku. Više je verovatno da će nevladine organizacije sa otvorenom ili skrivenom podrškom DS-a u narednim mesecima organizovati građanske proteste. Možda uključe i sindikate. Tražiće od vlade organizovanje prevremenih izbora. Isto se desilo i na Tajlandu kada je njihova demokratska stranka uspela da konstantnim pritiskom izazove vojni puč i otera predsednika vlade Taškina u izgnanstvo. To je naravno bilo kontraproduktivno. Vojni puč nije demokratsko sredstvo i zato je Taškin i danas najpopularniji političar.

Verujem da protesti neće uroditi plodom i da će koalicija radikala i DSS izgurati ceo mandat (do 2011. ili 2012. ako ipak organizuju izbore) To će im verovatno biti i poslednji mandat u dogledno vreme. U međuvremenu mi ćemo živeti lošije ali ćemo imati jeftinu zabavu u vidu šetnji gradskim ulicama. Pa ako su vam šetnje nedostajale, spremite lonce i pištaljke.

PS
Naravno najveću pretnju ovoj prognozi predstavlja mogućnost da se DS i DSS dogovore oko jedinstvene politike u vezi Kosova i Evrope. Ja mislim da smo sve dalje od tog dogovora. Kao što je Ivan još pre dva meseca primetio, ova vlada je oročena određivanjem politike pristupanja EU.

Super utorak

Prošao je Super utorak -- dan kada se u SAD održava većina izbora za predsedničke kandidate. Evo veoma pregledno iz Washington Posta. Kod Republikanaca je najviše pobeda odneo McCain, ali je i Romney još u trci. A ni Mike Huckabee još nije teoretski otpisan. Kod Demokrata Hilari i Obama su otprilike podelili plen, Obama je pobelio u više država ali je Hilari zbog pobeda u većim državama osvojila više delegata.

Ali to su samo vesti. Pravu informaciju možete dobiti ovde -- naravno na kladionicama. Hilari i dalje ima veće šanse, ali su posle Super utorka njene akcije malo pale, a Obamine malo porasle. Šanse su sada 53% za nju prema 47% za Obamu. Sa druge strane McCain je skoro siguran pobdenik sa 93% verovatnoće. Romney ima 2%.

Što se tiče politike u Srbiji, ne znam ništa. Čitajte Nuneta Popovića. Berza je na trenutak porasla, ali onda odmah pala. To nas naravno ne interesuje zbog cena akcija nego kao pokazatelj očekivanja, isto kao i kladionica. Da je pobedio Nikolić strmoglavila bi se. Ovako pokazuje da neizvesnost još traje.