Pages

19 November 2012

Pametno i uobičajeno


Miroslav Mičić je moj dobitnik tri Bambija za danas. U moru politika koji od radno sposobnog sveta prave parazite i profesionalne socijalne slučajeve, porodilje, penzionere i druge kategorije koji bi da se nakače na grbaču poštenog radnog sveta, a koje se obilato promovišu kao vrhunske mudrosti domaćih mudrosera, ovo je redak glas razuma. Socijalna pomoć mora da se zaradi!!! Mera je izvrsna jer će u startu značajno smanjiti broj korisnika, a veliki deo njih će morati da nešto uradi od svog života, pa makar to bilo odlepljivanje žvaka sa pločnika. Ovakav princip treba upotrebiti i kod prekršaja.

Premijer standardan, ne znam šta mi je strašnije (1) ako veruje u to što govori (2) ako zaista ne zna kako se dolazi do visokih plata i dobrog standarda ili (3) ako je toliki demagog.

Aluministička teorija inflacije


Poznata je stvar da je centralna banka nemoćna da se izbori sa inflacijom i da inflacija u Srbiji ima mnoštvo uzroka koji ni na koji način nisu u sferi rada centralne banke. Mnoga poznata imena domaće ekonomske scene su razvila značajan broj teorija inflacije, a neke od najpoznatijih su teorija monopola, teorija suše, teorija državne potrošnje, teorija budžetskog deficita, teorija platno-bilansnog deficita, a mnogi od njih su kombinovali ove faktore u svojim OEA. Dalje, vrlo često je isticano da ono što je visoka inflacija u svetu ili Evropi nije i u Srbiji, ali o tome u nekom drugom postu. Ovu harmoniju jedino bi povremeno kvario kolega Tasić nekakvim teorijama po kojima centralna banka može da utiče na inflaciju, što je s gnušanjem odbačeno u našim monetarnim krugovima i kuloarima.
Međutim, danas smo videli kako ne postoje samo teorije koje objašnjavaju inflaciju, nego i teorije koje objašnjavaju kako se preventivno odbraniti od inflacije. Aluministička teorija nam objašnjava da inflacije vrlo lako mogu da se dese ako stanovništvo percepira da su najniži apoeni kovanog novca napravljeni od nezadovoljavajućih metala. Da bi se Srbija odbranila od ove potencijalne pošasti žute kovanice će ostati takve, a ni slučajno neće poprimiti bakarnu boju ili postati lagani kao pero ako se naprave od aluminijuma. Ovo je tako vispreno i proaktivno dejstvo, jer se i sam sećam da je hiperinflacija počela kada je drastično opao kvalitet sitnih apoena i da hiperinflacija po pravilu počinje nekontrolisanom emisijom najmanjih apoena. Sada je već izvesno da je koren slabosti evro zone upravo u novčićima od 1, 2 i 5 evro centi koji nemaju odgovarajući kvalitet i ruše poverenje u evro. Na svu sreću Bugari još ne znaju šta im se sprema sa njihovim nekvalitetnim stotinkama, ali spasa im nema, basš kao ni Bosancima i Hercegovcima sa njihovim grotesknim pfeninzima.