Pages

12 March 2012

Bastiat Circle

Novi blog.

Više odmora = manje radnih mesta

Švajcarci su na referendumu glasali protiv sindikalnog predloga za više obaveznog godišnjeg odmora.

Zanimljivo je međutim ovo:

U gotovo svim novinama i na brojnim plakatima može se videti slogan "Više odmora = manje radnih mesta“.

Svojevremeno je Francuska ograničila maksimalnu radnu nedelju na 35 sati, sa sličnim obrazloženjem ali suprotnim zaključkom. Skraćenje radne nedelje je bila mera borbe protiv nezaposlenosti, jer je ideja bila da bi se sa manje radnih časova isti obim posla morao raspodeliti između većeg broja zaposlenih. Plan se nije ostvario i nezaposlenost se posle skraćenja radne nedelje još i povećala.

Francuzi su upali u jednu od klasičnih ekonomskih zabluda, u statičko viđenje ekonomije kao fiksne sume koja se raspodeljuje. U takvom viđenju i broj radnih mesta je zadat, pa se onda samo raspodeljuje na manji ili veći broj ljudi.

U stvarnosti je ekonomija drugačija, ona nije postojeća suma nego proces stvaranja. Ako regulacijom radnih sati tržištu rada oduzimete fleksibilnost, onda taj proces kvarite i ukupan proizvod, kao i broj stvorenih radnih mesta biće manji.

Iz nekog razloga Francuzi to nisu shvatili, Švajcarci jesu.

Prirodna bogatstva zaglupljuju

Već smo pisali o negativnoj korelaciji prirodnih bogatstava i političkih sloboda. Sada Thomas Friedman piše o novoj studiji OECD koja pokazuje negativnu korelaciju između priodnih bogatstava i kvaliteta obrazovanja.