Pages

20 October 2008

Berze i komentatori

Danas su svetske berze uglavnom porasle. Posle dosta dugog perioda skoro stalnog pada, sada imamo ono što se zove "kolebljivošću" - jedan dan malo padnu drugi porastu, treći opet padnu i tako redom. Verovatno će za koju nedelju opet ući u fazu stabilnijeg rasta, iako će efekti po realnu ekonomiju verovatno videti tek narednih meseci, verovatno u obliku recesije.

No, od kolebanja berzi meni je mnogo zanimljivije, i moram priznati dosta komično, kolebanje novinarskih objašnjenja. Uvek postoji jedan isti obrazac - kada berze padaju onda to pokazuje da je ekonomija u čabru. Kad pak rastu, onda je to obavezno posledica neke srećno pogođene vladine mere, ili njene najave. Prosto je nemoguće da se tržište samo od sebe oporavlja (iako, naravno, samo od sebe ulazi u nevolje, to je aksiom); uvek ima neki spoljašnji razlog za oporavak - najava smanjenja kamatne stope, bailouta, klovnovska predstava kongresmena, vedro vreme...Sve samo ne realna ekonomska kretanja. Danas je recimo Dow Jones, ako je verovati AP-u porastao zato što je Ben Bernanke nešto izjavio. U kriznim vremenima berzama ne sme da se "dozvoli" autonomni oporavak, jer bi to značilo da su prokleti tržišni fundamentalisti u pravu i da je kapitalizam samokorigujući u najvećoj mogućoj meri.

Washington Post je shvatio

Is Capitalism Dead?
The market that failed was not exactly free.

Washington Post, vodeće levo od centra dnevne novine danas imaju osvežavajući uvodnik. Naslov pita da li je kapitalizam mrtav, ali podnaslov kaže da se tržište koje je propalo nije moglo opisati kao slobodno. Ovde je ceo uvodnik. Evo još jednog odeljka:

We'll never know how this newly liberated financial sector might have performed on a playing field designed by Adam Smith. That's because government interventions of all kinds, from the defense budget to farm supports, shaped the business environment. No subsidy would prove more fateful than the massive federal commitment to residential real estate -- from the mortgage interest tax deduction to Fannie Mae and Freddie Mac to the Federal Reserve's low interest rates under Mr. Greenspan.

Dakle čak i Washington Post kaže Fannie, Freddie i Fedova politika jeftinog novca. Ono što je pre samo par nedelja govorilo jedino nekoliko "tržišnih ekstremista", danas pod teretom činjenica polako postaje mejnstrim viđenje krize.

Brokeri se hvataju za glavu

Pogledajte ih.