Pages

27 July 2010

Komplikacije

Bosna je komplikovana država. Toliko komplikovana da, navodno, mora malo da se pojednostavi da bi postala članica EU.

Šta onda reći za Belgiju, koja je jedna od "država-utemeljivača" Evropske unije? Pogledajte prvih par članova belgijskog ustava, na koji mi je pažnju skrenuo Čarls Kroford.

Član 1
Belgija je federalna država, sastavljena od zajednica i regiona.

Član 2

Belgija se sastoji od tri zajednice: francuske, flamanske i nemačke zajednice.

Član 3

Belgija se sastoji od tri regiona: valonskog, flamanskog i Briselskog.

Član 4

Belgija ima četiri jezička regiona: francuski, holandski, dvojezički region glavnog grada Brisela i nemački. Svaka komuna (okrug) Kraljevine je deo jednog od ova četiri jezička regiona.

Dva entiteta (od kojih je jedan podeljen na kantone) i jedan distrikt više i ne deluju tako komplikovano. Makar se međusobno ne preklapaju.

Birokratija

Zašto za običnu bankarsku transakciju u Srbiji treba žrtvovati slobodno popodne i pola krošnje drveta (pretvorenu u dva kilograma papira)? Ko je kriv za taj pakao besmislenih bankarskih procedura? Iznenadićete se, ali za maltretiranje bankarskih klijenata u Srbiji nisu krive banke. Kriva je Narodna banka Srbije. Šta mislite zašto? Zato što oni koji propisuju bankarske procedure (NBS), vas bankarske klijente, s visine i hladovine svojih udobnih birokratskih fotelja, ne vide. A i zašto bi? Za njih bankarski biznis su brojevi i procenti, a ne ljudi. A i zato što smatraju da su nedodirljivi, zato što im se može, a pre svega zato što ne znaju i ne žele da znaju kako je u naprednom svetu. Zato vas i maltretiraju besmislenim procedurama. Dok svuda u svetu klijent postaje prioritet, u Srbiji se i dalje sprovodi bankarstvo s početka devetnaestog veka. Zašto je to tako? Pa zato što Narodna banka Srbije i dalje živi u vremenu „Dange“ i „Stradije“ i Branislava Nušića. Za njih 20. vek još nije ni počeo, a o 21. da i ne pričamo. U stvari, pitanje je da li je za njih uopšte i došao kapitalizam, da li su čuli šta znači reč slobodno tržište, važnost uzajamnog poverenja i ono da je kupac uvek u pravu.

Iz odličnog teksta Miodraga Kostića u Akteru. Hvala Nemanji na mejlu.

Moram priznati da je i za mene bilo otkrovenje kada sam ovo shvatio. Naime, pre jedno 6-7 godina sam otišao u banku u kojoj radi moja drugarica iz osnovne škole. Počela je da lupa neke silne pečate i dala mi je jedno 10 papira da potpišem i ja je pitam "Pa dobro, bre, šta će vam sve to?", ona kaže "Ma ne treba to nama uopšte, ali NBS zahteva." Od tada sam postao znatno manje drčan u razgovoru sa bankarskim službenicima.

Dve stvari koje nisam znao o Drugom svetskom ratu

1. SAD i SSSR su priznale tzv Višijevsku vladu u Francuskoj, koja je nastala nakon okupacije od strane Nemačke i održavale su normalne diplomatske odnose sa tom vladom sve dok nisu ušle u rat.

2. SSSR je objavio rat Japanu tak 8. avgusta 1945. godine, dva dana NAKON bačene bombe na Hirošimu i dan pre bacanja bombe na Nagasaki.