Pages

17 March 2009

Ekonomija.org

Ne znam da li je već pominjano ali naišao sam na interesantan srpski sajt o ekonomiji (ekonomija.org). Sajt vodi nekoliko ekonomista koji skoro dnevno objavljuju mišljenja o ekonomskim temama na sajtu. Članci su duži od postova na TR i strogo se drže ekonomije. Sviđa mi se što tamo mogu da nađem dosta statističkih podataka o srpskoj ekonomiji.

Što se tiče njihovih stavova, reklo bi se da pripadaju ekonomskom mainstreamu. Predlog nekoliko autora za izlazak iz krize podrazumeva između ostalog: finansiranje javnih radova (putevi, škole, obdaništa i sl.), subvencionisanje banaka, garantovanje kredita bankama, značajno smanjivanje kamatnih stopa jer ne daju efekte u obuzdavanju inflacije (!?), organizovanje ekonomske i diplomatske ofanzive za pronalaženje stranih investicija, odbranu kursa ali samo u izuzetnim slučajevima. Doduše predlažu i smanjivanje javne potrošnje (plate, dotacije, transferi, javne nabavke) ali se većina mera svodi na stvaranje potražnje.

Očigledno se oko značajnih pitanja ne slažemo, ali će svakako biti interesantno pratiti njihov rad. Živela konkurencija!

Kako unaprediti kvalitet igre?

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić najavio je da će 2010, a najkasnije 2011. godine, u srpskom fudbalu biti ograničen broj stranaca, jer zbog njih domaće nade ne dobijaju šansu. Stranci su samo skuplji, ali ne i bolji od naših mladih igrača. Zato ćemo uskoro razgovarati sa klubovima na tu temu i preduzeti mere.

I u ostatku teksta ima bisera.