Pages

25 October 2006

Srbija, Hravtska i CEFTA

Već smo zadovoljno konstatovali da je ukinut monopol na uvoz nafte u Srbiji.

Al ne lezi vraže. U istom zakonu piše da će biti uvedene carine od 30% na dizel i 18% na benzin. Tako uljezi neće moći da nam se inflitriraju na tržište! Nismo ni mi od juče, znamo mi kako da se odbranimo od neprijateljskih divizija koje vrebaju na granici!

Srbija zapravo carinama pokušava da izvrda obaveze iz sporazuma CEFTA (trebalo bi da se potpi[e u decembru), da bi "zaštititila" naftnu i duvansku industrije, što jako nervira Hrvatsku koja preti da će je tužiti u Brisel zbog toga (nadam se da će uspeti u toj nameri).

Novi ustav Srbije (IV) - čemu služe deca

Neobičan je predlog novog ustava. Kombinacija postmodernog, dete-centričnog regulisanja porodičnih pitanja sa jedne, i otvorenog pro-life paternalističkog mešanja države, sa druge strane...Stari ustav obiluje dužnostima, Novi pravima. Po Starom su deca imala dužnost da se staraju o roditeljima, a Novi pak, isključivo govori o obavezama roditelja prema deci. Moderno! Ne, postmoderno... Ipak, staramajke mogu da odahnu. Član 156. u Porodičnom zakonu kaže da je dete dužno da izdržava roditelje koji nisu sposobni za rad ili nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje. Mada, nezahvalna deca mogu da kažu: a, to nije u skladu sa Ustavom...sorry, Ma...A država lepo hoće ovim ustavom da ukaže svakome šta treba da radi, kako da živi, šta su mu dužnosti i obaveze. Nezahvalno.

Reprodukcija. Stari ustav kaže: „pravo je čoveka da slobodno odlučuje o rađanju dece“. To su valjda bili relikti komunističke androginije ili nekakvog biološkog cross-dressinga... Kako god. U novom ustavu „svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece“. Zanimljivo. Taman je pre godinu dana ženski lobi naglavačke kroz prozor izbacio tog svakog iz nacrta Porodičnog zakona i uveo ženu da odlučuje o reprodukciji, a uporni svako se vratio na ustavna vrata. I to ne samo da se vratio. Sada nam je rekao i svoje ime i orijentaciju (pronatalitetnu, dakako). Kaže: „Dobar dan, ja sam Republika Srbija koja podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome“.

Na stranu to što bi se postmodernisti oduševili ovim primerom koji lepo pokazuje kako diskurs može biti performativan - kaže se da vi postajete roditelji i pre nego što (odlučite da) rodite. Elem, izgleda da će čovek, svako i žena igrati još dugo ovaj reproduktivni vodvilj. Eto prilike da pro-choice lobisti ponovo podignu prašinu i halabuku da će se Srbija pretvoriti u Kolumbiju, Iran ili u boljem slučaju Poljsku. Eto prilike da pro-life lobisti podstiču Republiku Srbiju da podstiče roditelje, kako ustav zapoveda. A niko se ne seti treće opcije...

Samo sloga Srbina spasava

Na nekoj konferenciji u GSS u nedelju čuo sam "poverljivu" informaciju da je RIK doneo odluku koja nije objavljena u službenom glasniku po kojoj višak glasačkih listića neće biti smatran neregularnošću.

Juče čujem još zbunjujućih vesti. Cesidov Marko Blagojević tvrdi da "Ta odluka nigde nije objavljena, a postoje indicije da će se to smatrati nepravilnošću, ali ne takvom zbog koje će glasanje morati da bude ponovljeno". Dakle, višak listića neregularnost ili nije, šta nam pesnik saopštava? Ranije je jedan listić viška bio razlog da se izbori ponište na nekom biračkom mestu. Da se ovako nešto desilo pod Miloševićem, ustala bi "kuka i motika". Danas sve može. Nacionalno jedinstvo političara, javnosti, "nezavisnih agencija za istraživanje javnog mnenja" i "nezavisnih medija". Sloga i sabornost.

Reporters sans frontieres

Ovde je rang lista i upitnik na osnovu kojeg Reporteri bez granica sastavljaju indeks slobode štampe. Upitnik je otvorenog tipa i zato se iz njega ne može neposredno izvesti indeks. Što znači da indeks uglavnom zavisi od slobodne procene sastavljača.

Poenta je: smešno je da su SAD na 53. mestu, iza pola Afrike. Verovatno je Dick Cheney ili neko zvao New York Times telefonom i pretio? Ili je policija počela da privodi sumnjive blogere? Biće da je bliže istini da su francuski novinari mnogo gledali Michaela Moorea.

Zato ni 45. mesto Srbije ne govori mnogo.

Enron epilog

Jeffrey Skilling, drugi čovek Enrona, upravo je dobio 24 godine robije.