Pages

20 September 2006

Medicina i država

Pre neki dan je, po nalogu Ministarstva Zdravlja, zatvorena privatna bolnica "Decedra" jer je pacijentkinja umrla zbog lekarske greške.

Koliko bi državnih bolnica u Srbiji opstalo kad bi i za njih važio isti kriterijum?

Nobel 2006

Počela su nagađanja o Nobelovoj nagradi.

Ovi kandidati cirkulišu već godinama, ali Akademija je itekako znala da iznenadi. Ako je već neko sa liste, moj favorit je Bhagwati.

Ekonomisti za minimalnu platu

Pisali smo ranije na ovom blogu o ekonomskom besmislu garantovanja minimalne nadnice. I to nije samo ekonomska besmislica, nego i loša socijalna politika - usmerena upravo protiv siromašnih i nezaposlenih kojima je onda još teže pronaći posao.

Zapanjujuće je koliko cenjenih akademskih ekonomista to ili ne shvata ili iz ideoloških razloga ne može da prihvati. Ovde je najnovija inicijativa ekonomista sa Harvarda, MIT-a, Princetona, Cornella i ostalih za povećanje minimalne nadnice u SAD. Ovde je otvoreno pismo velikog broja akademskih ekonomista za povećanje minimalne nadnice od pre nekoliko godina.

Akcija umrežavanja

Telekom će u okviru projekta Akcije umrežavanja ponuditi jeftinije ADSL i dial-up priključke.

Kako to da se Komisija za zaštitu konkurencije ne seti da Telekom ima monopol na fiksnu telefoniju i na internet? Pod monopolom mislim državni monopol - zabranjen ulazak u granu bilo kome osim državnom preduzeću. Onda ne bismo morali imati akcije koje liče na humanitarne, nego bi cene interneta i fiksne telefonije pod konkurencijom normalno pale.