Pages

27 January 2007

Boža 3

Već će me proglasiti za Koštuničinog čoveka koliko agitujem protiv Bože, taman što sam pre neki dan na jedvite jade izbegao rizicima da u 33-oj preko noći budem unapređen u doktrinarnog "čedistu".

Dakle, ko nije čitao Božin blog na b 92 sa sve srceparajućim, nepodeljeno pozitivnim komentarima čitalaca neka vidi ovde njegove utiske sa prvog dana na samitu u Davosu:
Napokon, veoma sam srechan shto je jedan od najpoznatijih ekonomista sveta, nobelovac Dzozef Stiglic, pristao da postane savetnik buduche vlade Srbije za pitanja institucionalnih reformi i ravnomernog razvoja gde je on bez premca. Narochito smo razgovarali o uspostavljanju istinske nezavisnosti nashih regulatornih tela kao shto su Agencija za energetiku, za telekomunikacije, ili Radiodifuzna agencija. Dogovorili smo da se izrade programi ozhivljavanja privrede u siromashnijim delovima nashe zemlje. Dzozef Stiglic je jako pojachanje nasheg reformskog potencijala. , kaže naš budući premijer.

Sad se pitam, da neće možda Joe Stiglitz da bude taj Ministar za "ravnomerni regionalni razvoj". Takođe bi me sad zanimalo mišljenje LDP koji podržava 110% Božu kao premijera. Kako se ovo uklapa u njihov izborni program?

O tome kakva je Božina orijentacija i šta se od njega može očekivati dovoljno govori činjenica da njega toliko impresionira ekonomista koji se "proslavio" zalaganjima za insajdersku privatizaciju, kontrolu kapitala, otpor fiskalnoj i monetarnoj disciplini koje traži MMF i slobodnoj trgovini. Pogledajte ovde, ovde i ovde nekoliko tekstova o Stiglitzovim postignućima kao ekonomskog savetnika i kreatora ekonomske politike.

Još malo od Bože

Pre nekoliko dana u emisiji Poligraf, Boža Đelić, mogući sledeći premijer Vlade Srbija izjavljuje, na pitanje o odnosima sa Dinkićem:
"Bilo je nekoliko interesantnih ideja, na primer, kad govorite o gospodinu Dinkiću, on je napomenuo da je veoma važno da Vlada ima podpredsednika za ravnomerni regionalni razvoj Srbije. Slažemo se, i to je dobra ideja. Mi smo rekli da moramo da imamo podpredsednika Vlade za investicije, strane i domaće, ne kapitalne, tj. javne, nego za privatne, i koliko sam čuo i drugi misle da je to dobro. Za građane to nije formiranje neke nove birokratije, ali to je davanje veoma visokog, da kažem, prioriteta nekim ključnim stvarima i složićemo se da sa jedne strane, ravnomerni razvoj naše zemlje, a sa druge strane, privlačenje investicija, su dva ključna cilja".

Dakle, potpredsednici za ravnomerni regionalni razvoj i privatne investicije. Nisu dovoljni ministri za lokalnu samoupravu, privredu i privatizaciju, ekonomske odnose sa inostranstvom, nije dovoljna agencija za promociju stranih ulaganja ili kako se već zove, nego nam trebaju još dva potpredsenika koji bi "pojačali" već postojeću birokratiju. Bolje bi bilo da je ova ideja samo iznuđeno rešenje da se nađe mesto za neke političare, a ne da je koncepcijska stvar, kako meni izgleda.