Pages

11 November 2007

Megalokratija

WASHINGTON, DC—Political scientists at the Cato Institute announced Monday that they have inadvertently synthesized a previously theoretical form of government known as megalocracy.

"We were attempting to recreate a military junta in a controlled diplomatic setting, and we applied too much external pressure," said head researcher Dr. Adam Stogsdill, a leading expert in highly reactionary ruling systems. "The resultant government has the ruthless qualities of a dictatorship combined with the class solidarity of a plutocracy—it's quite a remarkable find."

Priča je naravno potpuna izmišljotina, jer je iz Oniona. U dva pasosa ismejava ne samo političare, nego vrlo suptilno i društvene naučnike.

The Onion su nedeljne satirične novine koje sebe nazivaju "the finest news source in America", po tiražu uporedive sa vodećim listovima, uglavnom ideološki neutralne i besplatne.

O popularnosti Oniona: otkucajte u Googleu "Onion" i prvi link koji dobijete je The Onion.
Oktucajte u Googleu "The" i prvi link koji dobijete je The Onion.

Nuklearni potpredsednik

Božidar Đelić se zalaže za izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji, odnosno za ukidanje moratorijuma na izgradnju. I ja mislim da se slažem sa izgradnjom nuklearnih elektrana pod uslovom da se grade privatnim sredstvima. Evo ga post na tu temu. U svakom slučaju mislim da bi trebalo razmotriti tu mogućnost.

Nisam uspeo da nađem tekst moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana. U Zakonu o energetici član 80. kaže da su proizvođači električne energije oni koji je proizvode u hidro, termo-elektranama... ali bez pominjanja nuklearnih elektrana, što znači da su praktično zabranjene. Koliko sam shvatio, naučnici se uglavnom zalažu za izgradnju dok su ekolozi i Stormfront nacoši protiv ideje. Moratorijum bi trebalo da je na snazi do 2015. ali to ne bi trebalo da predstavlja veći problem.

Mislim da je lepo što Đelić pokreće raspravu na temu nuklearne energije, ipak je on iz francuske škole. Nažalost u istom članku opet pominje kako privatizaciju NIS-a treba odložiti. Već smo pisali da odlaganje ima svoju cenu.