Pages

13 September 2011

Berluskoni i Ekonomist

Madona i Berluskoni su u svađi, nakon što je Madona citirala naslov engleskog Ekonomista u oceni italijanskog premijera. Evo šta su rekli Berluskonijevi ljudi:

"Vrlo sam razočaran da je Madona preuzela tezu Ekonomista. Izgleda da ona ima komunističku pres službu koja je tera da tako govori da bi to prenosili komunistički listovi", rekla je Gabrijela Karluči, poslanica Berluskonijeve stranke Partija naroda slobode.

Ko bliže prati ili Berluskonija ili Ekonomist zna da je ovo veoma stari sukob, koji traje još od prvog Silviovog izbora. Ekonomist ga je od početka napadao na sve moguće načine, ali zanimljivije su reakcije Berluskonijeve strane -- on sve vreme optužuje list za ništa manje nego komunizam, pa ga umesto Ekonomist obično zove Ekomunist. Sve to verovatno potiče od tradicionalne italijanske podele celog političkog spektra na samo dve ideologije, fažizam i komunizam, tako da Berluskonijevi neprijatelji moraju biti komunisti čak i ako su u proseku tržišniji od njega. A najbolje od svega je bilo kad je kao dokaz za komunizam Berluskoni naveo da (sada bivši) glavni urednik Ekonomista liči na Lenjina. Evo urednikovih slika pa vidite.