Pages

15 September 2011

Putin u akciji

Ovo je još bolje od Kim Džong Ila koji gleda u stvari.

Revolucija koje nije bilo

Pre-Scriptum: Čitajući članak Internet omogućio revoluciju na sajtu DW, setio sam se da sam još pre nekoliko meseci napisao ovaj post i da nikada nisam kliknuo "publish". Iako tema nije više toliko aktuelna, nadam se da će vam biti zanimljivo.

***

Poslednjih nekoliko meseci ne može da se živi od analiza uloge "društvenih mreža" (Twitter, blogovi, Facebook i slično) u revolucijama i protestima širom sveta (ovde, ovde, ovde, ovde...) Ali, kao što su mreže izgleda stvarno odigrale ulogu "katalizatora" protesta u nekim zemljama, isto tako mogu da budu i katalizator zajebancije. O čemu pričam? O Noći kada je pala Beška (radi se o linku na topic pod tim imenom na forumu Parapsihopatologije, mada mislim da treba da imate nalog da bi ste mogli da čitate sve. Ali, ne morate, prepričaću).

Dakle, pre nekih mesec i po dana, u sred štrajka glađu i žeđu, organizovano je okupljanje na Andrićevom vencu, ispred predsedništva. Iskreno, ne sećam se šta su tačno tada naprednjaci tražili, ali to nije ni toliko bitno za dalju priču. Sva dešavanja je uživo prenosio radio Fokus, za koji je, ako ga ne pratite, RTS iz 1993. godine simbol nezavisnog i objektivnog novinarstva (da se razumemo, oni su privatna stanica i što se mene tiče mogu da puštaju šta god žele, samo pominjem da bi ste znali kontekst; imate na NSPM solidan članak o ovoj radio stanici).

Paralelno sa radio programom, kreće spontano organizovanje na PPP forumu. Jedan po jedan, forumaši počinju iz zezanja prvo da šalju SMS-ove podrške, a posle i da se direktno uključuju u program (imate highlightse ovih uključivanja na Youtubu, obavezno poslušati). Neko je pomenuo "drugara iz Kule, koji javlja da je policija blokirala most kod Beške", neko je javio "da policija čak upotrebljava MP40" (a što je nick jednog od forumaša), neko se javio sa mesta dešavanja, sve sa policijskom sirenom u pozadini, a neko je palio voditelja pričom da "niko od režimskih medija ništa ne javlja, o vama će udžbenici pisati!". Jedan je čak za sutradan najavio proteste u Briselu... Voditelj je sve to uredno prenosio (čak i pozdrave Tomi iz Vaginovaca), u nadi da se narod konačno digao i da je došao kraj zločinačkom i odnarođenom režimu Borisa Tadića.

Iznenađuje me da je o svemu ovome pisao samo Danas. Mislim, radi se o tako dobro sprovedenoj, a potpuno spontanoj sprdačini, definitivno ima materijala za jedan dobar novinski članak, možda i na engleskom. Sa druge strane, možda novinari razmišljaju - "Imajući u vidu koliko ja proveravam svoje izvore, ovo bi ladno moglo i meni da se desi."