Pages

04 November 2006

Smrt visokim kamatama!

Posle kraćeg zatišja, domaći ekonomisti su ponovo otkrili jednu od svojih omiljenih tema - visoke kamate. Tako Djordje Djukić tvrdi da su kamatne marže "neralno visoke", i da, pogodite "bankarsko tržište u Srbiji nije profunkcionisalo, nego imamo kartel".

Mislim da su banke "zrele" da ih Komisija za konkurenciju uzme pod svoje, čim završe sa Miškovićem i ostalim trgovačkim zlikovcima.

Inače, btw, pre neki dan sam uočio da je Don cafe snizio svoju cenu 100 grama kafe na ispod 49 dinara, u odgovoru na moju javnu denuncijaciju da su zaverom fiksirali cene sa Grandom. Očigledno da je javni apeli i pretnje zabrinutih građana deluju na monopolsite, te pozivam i vas ostale da se usmerite ovaj put na bankare. Moramo svi da tražimo ne smao niže kamate, već i da krenu sa mikrokreditima siromašnima, ala Junuz iz Bangladeša.

Emocije

U KK Partizanu, nekada Mirko Marjanović i Ivica Dačić, a sada Andreja Mladenović iz DSS-a:
"Prekršio sam svoj princip da se ne uključujem u rad klubova, međutim, nisam mogao da odbijem poziv Saše Danilovića. Iako mi je to samo dodatno opterećenje i uprkos tome što mi je mnogo prijatelja sugerisalo da ne treba to da uradim, emocije su prevladale."

A evo i zašto:
"Moj posao je da olakšavam kontakte s firmama i institucijama u državi koje bi mogle da pomognu, a obavljam i poslove koji su vezani za medijsku podršku klubu. ... Neki drugi klubovi imaju podršku pojedinih javnih preduzeća i na taj način je država stala iza njih. Očekujem da će i Partizan uskoro dobiti neku pomoć, jer u našim uslovima je bez države nemoguće napraviti ozbiljan budžet."
(Kurir)

Zanimljivo je da se kod nas ovakve stvari uopšte ne kriju. Očekuje se da država "stane iza klubova". Čovek otvoreno kaže, postavili su me na funkciju da im isposlujem neke pare iz budžeta ili javnih preduzeća. Ne pada mu na pamet da je tu nešto sporno.