Pages

28 September 2009

Propast domaće poljoprivede

Blic piše o tome kako se u Srbiju uvoze razni poljoprivredni proizvodi koji uspevaju u Srbiji, poput pasulja, belog luka i lešnika.

Komentatori su, naravno, potpuno besni. Uzgred, svi oni bi, naravno, kukali da sutra beli luk poskupi kao posledica zabranjenog uvoza. Sigurno bi im bio kriv Mišković.

Ali, nije to poenta. Poenta je što je Blic dao podatke o količini i iznosu tog skandaloznog uvoza. Ukupno je uvezeno 98t različitih sorti pasulja (13 grama per capita), vrednosti 80 hiljada evra, 710t belog luka (94 grama per capita) vrednosti 240 hiljada evra, a paprike (slatke, u sirćetu) 76t (10 grama per capita), vrednosti 90 hiljada evra.

Na osnovu toga, Milan Prostran iz PSK traži da se ubuduće između 5% i 10% budžeta izdvaja za poljoprivredne subvencije, umesto sadašnjih 2,2%.

O svemu tome imam potpuno drugačije mišljenje.

Srbi nisu Kejnzijanci

Sajt B92 (odeljak Biz) sprovodi anketu sa pitanjem "Koje mere Vlade protiv efekata ekonomske krize će najviše pomoći privrednom oporavku Srbije?" Navedeno je sedam mera plus "nijedna neće pomoći". Raspored odgovora je sledeći (od oko 6.500 pristiglih odgovora):

1. Povećanje poreza i akciza 1%
2. Aranžman sa MMF-om 3%
3. Krediti za samozapošljavanje 4%
4. Krediti za privredu 7,5%
5. Ulaganje u infrastrukturu 13%
6. Smanjenje broja zaposlenih u upravi 17%
7. Nijedna neće pomoći 23%
8. Smanjenje troškova države 32,5%

Znači, 50% od onih koji čitaju sajt B92 i koji su kliknuli na ovu anketu veruju da su najbolje antikrizne mera "smanjenje troškova države" i "smanjenje broja zaposlenih u upravi". Naravno, tu je 23% ovih koji ne veruju da će bilo koja mera pomoći, a zbir onih koji veruju u pozitivne efekte subvencionisanih kredita i ulaganja u infrastrukturu (odgovori 3, 4 i 5) je svega 25%.

Nije loše, mada naravno ostaje otvoreno pitanje reprezentativnosti uzorka.

Vrhovni vladin sud

Ministar policije poziva partnere u vladi da razmotre odluku suda. Da nije strašno bili bi smešno. Još gori su oni iz izvršne vlasti koji se upuštaju u raspravu na tako opasnu i besmilenu temu, osim da mu daju odgovor da je podela vlasti osnov civilizovanog društva.