Pages

02 April 2008

Artsy

Evo je lista zanimanja prvih petnaest kandidata sa LDP liste, odnosno onih kandidata koji će najverovatnije ući u parlament ako stranka pređe cenzus: dramaturg, pisac, psiholog, advokat, profesor, pravnik, istoričar, reditelj, novinar, asistent profesora, slikar, fotograf, glumica, muzičar i pijanista.

Razlika između Demokrata i Republikanaca

Jesse Ventura, bivši rvač i guverner Minesote, objasnio je razliku između Demokrata i Republikanaca. I jedni i drugi troše podjednako. Republikanci više vole da plaćaju kreditnom karticom (zadužuju se), a Demokrate da odmah plaćaju kešom (podizanje poreza). Osim toga, među njima nema razlike.

Pogrešno pitanje

Novosti (na sajtu, desno) imaju anketu za čitaoce sa pitanjem:

Da li će država uspeti da obuzda inflaciju?

Šta nije u radu sa samim pitanjem? Mi smo danas, i tu mislim na ceo svet, naviknuti na ideju da se države i centralne banke nekako bore da obuzdaju inflaciju. Ali to nije baš tako, ili bar izbor reči nije dobar.

Jer ko na prvom mestu stvara inflaciju? Stvara je onaj ko kontroliše emitovanje novca -- sama država, odnosno njena centralna banka. Inflacija nije autonomni, zadati, spoljašnji fenomen. Inflacija je uvek tvorevina same države. Neke države prave manje, neke više inflacije. Ali uvek su one te koje uopšte generišu nekakvu inflaciju, jer one štampaju novac i kontrolišu valutu.

Zato pitanje treba postaviti drugačije. Recimo: da li će se država suzdržati od rasplamsavanja inflacije? Jedino pitanje tog tipa pravilno tretira pitanje inflacije.