Pages

08 February 2008

Bar je neko zadovoljan radom vlade

I to izuzteno:

Izuzetno sam zadovoljan saradnjom koju imam sa Vladom Srbije. Stvarno sam im zahvalan što su stali iza ovog projekta. I njima, i svojim sponzorima - Naftnoj industriji Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i „Telekomu Srbije".

Kaže vozač trkačkih automobila Miloš Pavlović.

Eureka

Ministar Slobodan Milosavljević i dalje smatra da zabrana izvoza nije tržišno rešenje, ali je nužno u ovom trenutku, zbog prošlogodišnje suše koja je pogodila Evropu i podigla cene žitarica.

Lepo što je konačno priznao. Izgleda da nagrada nije prošla nezapaženo.

Panorama

Ne bih da ponavljam svoje stare "analize i prognoze" srpske politike. Uglavnom ono što sam napisao ovde i ovde, izgleda nažalost kao tužna istina.

Tadić je dakle pobedio, osvojivši skoro 2, 4 miliona glasova sa porukom "da osvojimo Evropu zajednu". U izbornoj noći je sve pucalo do uveravanja da sada Koštunica neće moći da spreči potpisivanje političkog sporazuma sa EU, da je došlo do strateške promene u odnosu snaga unutar Vlade, koja će DS-u omogućiti da vodi svoju, a ne Koštuničinu politiku. Onda smo se probudili u ponedeljak, i shvatili da se ništa nije promenilo, da je Koštunica mirno blokirao potpisivanje rečenog sporazuma, da otvoreno preti koalicijom s radikalima i socijalistima, a da Tadić i njegovi nastavljaju da ga mole da ih ne ostavlja, i trude se da "nađu kormpromis". Nastavljaju i sa grčevitim uveravanjem javnosti da Vlada neće pasti i da je stabilnost najvažnija.

Dakle, kao što se i moglo predvideti, glasajući za Tadića, glasali ste za nastavak Koštuničine vlasti u Srbiji, gde se Tadić malo batrga ali na kraju ipak pristane na sve što treba. Tako je sada pristao i na odlaganje na nedoređeno vreme sporazuma sa EU. Za 10 dana će doći nezavisnost Kosova i priznanje, a onda sporazum i EU ionako neće biti važni, tada će biti potrebno da se tuže zemlje koje su ga priznale, u skladu sa Tadićevim planom, da se povlače i jure ambasadori, blokira ekonomski Kosovo u skladu sa Akcionim planom i Tadića i Koštunice. A onda će DS naravno shvatiti da je "bolje da budemo s Koštunicom u ovom teškom trenutku, nego da dođu radikali". A to što radikali ne bi imali šta da dodaju ni da oduzmu njihovoj i Koštuničinoj politici (i što već sad nemaju šta da prigovore) nema nikakve veze. Da li je reč o Tadićevoj nesposobnosti i slabosti karaktera da se suprotstavi Koštunici, ili o manipulaciji proevrospkom retorikom, da bi se zaveli glasači a onda nastavila zajednička anti-evropska politika sa DSS, iz ideoloških ili interesnih razloga, manje je važno. Važni su rezultati.

A kakvi su oni, i koliko su svi koji su glasali za Tadića zapravo namagarčeni, najbolje pokazuje kretanje Beogradske berze. U ponedeljak je indeks skočio skoro 5% za nekoliko sati. Ali, već sutradan, čim je Koštunica rekao da od potpisivanja sporazuma sa EU nema ništa, akcije su počele da padaju. Sve se dešava isto kao što bi bilo i da je Toma pobedio, osim što je Tadić dobio legitimitet prevarom na izborima. Da je izgubio, Koštunica bi radio isto, Toma bi ga podržavao kao predsednik, tužili bismo NATO i EU Sudu u Hagu kao i sada, jurili zapadne ambasadore kao što ćemo i sada, blokirali Kosovo kao što ćemo i sada, itd. Samo što DS ne bi učestovao u tome a istovremeno tvrdio da brani "evropsku" politiku, i što bi zbog poraza na izborima unutar te stranke sigurno došlo do velikih previranja i promena. Šanse da na sledećim parlamentarnim izborima dobijemo normalnu većinu bile bi znatno veće nego ovako, sa potpuno kompromitovanim DS-om na čelu "demokratskog bloka".

Update: A u pogledu onog što čeka strance, domaće izdajnike i strane plaćenike narednih nedelja i meseci, ko god da bude Vojin partner, videti ovde, ili retroaktivno ovde.

Srbija `91.

Publika se slatko smeje (YouTube, 9 minuta).