Pages

05 November 2006

Libertarijanci i američki izbori

Za koga će glasati libertarijanaski glasači na američkim midterm izborima za neki dan?

Zvuči kao neko kuroizitetno pitanje, ali nije. Po sondažama javnog mnenja libertarijanski glasači čine najmanje 13% američkog elektorata. U poslednje vreme oni labave alijansu sa republikancima zato što ovi nisu ostvarili obećanja o smanjenju državnog intervencionizma i potrošnje, a i doveli su u pitanje neke građanske slobode.

Ipak, velika bi greška bila da glasaju za demokrate. Oni čak i ne kriju da im je prevashodni cilj da povećaju poreze i državnu potrošnju. A što se tiče vojnog intervencionizma, oni su uvek radije pokretali ratove od republikanaca. To što sad kritikuju rat u Iraku samo govori da im je zgodno da lešinarski opale po tome u predizbornoj kampanji.

Koliko god čak i ovde bili ambivalentni, mislim da libertarijanci nemaju drugi izbor nego da nastave alijansu sa republikancima, i nadaju se da će tamo prevladati Regan-konzervativci, a oslabiti ovi učenici Bila Kristola koji je ismevao starinske konzervativce zbog njihove opreznosti i zazora prema državi, a čiji sledbenici sad koriste tu igračku (državu) vrlo rado kako vidimo. No, još strašnija iluzija bi bilo očekivanje da će Hilari Klinton biti bolji saveznik. Republikanci nemaju razumnu političku alternativu u Americi, čak ni ovakvi kakvi su danas.

Smrt vešanjem

Zasluženo. Evropljani se bune, ali u Iraku postoji smrtna kazna i ako je neko zaslužuje onda je to Sadam Husein. Dobili su je i šefovi njegovih bezbednosnih službi danas. Ovo je inače bilo samo za jedan incident, a u toku je suđenje i za drugi. Iračani su za razliku od Karle del Ponte pronašli dva jaka konkretna slučaja i gurali optužnicu samo za njih, što je bilo više nego dovoljno.

Sećate se Ramseya Clarka, bivšeg američkog ministra pravde koji je branio Miloševića? Taj je branio i Sadama, a suđenje je danas počelo njegovim izbacivanjem iz sudnice zbog uvrede suda. I to uz požurivanje:

"Out! Out!" Judge Abdel-Rahman yelled in English when the exit seemed too slow. (WP)

Ovde je nekolio dijaloga Sadama sa sudijom.

Šta posle ovoga? Ja mislim da će jedan deo pobunjenika da se umiri. Deo koji čine Suniti, naročito plemena bliska Sadamovom, se dugo nadao nekakvom povratku na vlast. Ovo će im pomoći da shvate realnost i možda pronađu drugi posao. Ali to je samo mali deo pobunjenika.

Slučaj Kelo - ne u mom dvorištu

U utorak se na američkim izborima u 11 država glasa za još jednu stvar, koja dobija malo medijske pažnje ali je po mnogo čemu važnija od samih izbora za Kongres. Tih 11 država će imati referendum o ustavnim amandmanima za naknadnu zaštitu privatno g vlasništva.

Prošle godine je Vrhovni sud, tumač američkog ustava i dugoročno najvažnija institucija u SAD, doneo dosta osporavanu odluku u slučaju Kelo v. New London. U američkom ustavu piše da država ima pravo na eksproprijaciju privatne svojine uz nadoknadu, ako je to u javnom interesu. New London je grad koji je od g-đe Susan Kelo pokušao da otkupi posed da bi tu privatna firma gradila razvojni projekat sa novim naseljem, tržnim centrom itd. Ali Susan Kelo uopšte nije htela da prodaje svoj posed sa kućom u kojoj je živela. New London je tužio i na kraju je stvar otišla skroz do Vrhovnog suda koji je tesno, sa 5:4 odlučio u korist New London. Kelo je bila primorana da proda kuću. Obrazloženje Vrhovnog suda je bilo da je razvojni projekat zbog kojeg se svojina oduzima ekonomski dobar za ceo region. Prigovor manjine da privatna svojina ne može biti oduzeta zbog radova drugog privatnog investitora, bez obzira kakvi su ekonomski efekti svega toga.

Pošto su u običajnom pravu presedani veoma važni, to je značilo da sada privatne firme imaju otvorena vrata da preko lokalnih vlasti primoravaju druge građane da im prodaju imovinu, uz nadoknadu koju odredi sud.

Ali sada 11 država glasa za ustavne amandmane koji eksplicitno zabranjuju da se ovako nešto dogodi u njima, bez obzira na Kelo presedan. Očekuje se da ih svi prihvate. Još je lepše što je ova inicijativa u mnogo slučajeva došla od samih građana koji hoće da se zaštite od progresivnih sudova.