Pages

11 February 2009

Stimulus i berza

Dole je Ivan linkovao, ali je grafik toliko dobar da sam morao da direktno postavim sliku. Strelica pokazuje trenutak početka Geithnerovog govora juče u 16:00 i Dow Jones se istog trenutka strmoglavljuje.

Geithner

Američki sekretar trezora Tim Geithner obznanio je da on i njegov šef Obama nastavljaju sa bailout planom svojih slavnih prethodnika Paulsena i Busha, i kako i priliči pravim megalomanima, u drugoj fazi oni će duplirati količinu para namenjenu za spašavanje propalih banaka. Na Bušovih 700 milijardi dodaće još tričavih 1 500 milijardi, "a možda i više".

Na brifingu u Kongresu, na Geithnerovo obećanje da će se veći deo tih sredstava obezbediti iz privatno-javnog partnerstva, tj da vlada neće tražiti poreske pare nego će "ohrabriti privatne institucije da otkupljuju "toksična sredstva" banaka" i demokratski i republikanski kongresmeni su se otvoreno smejali i sprdali.

S druge strane, investitorima nije bilo ni malo smešno. Dow Jones indeks na Vol Stritu je pao tokom govora g. Geithnera skoro 3% da bi se dan završio ukupnim padom od skoro 5%.

Veliki brat sve vidi

Zanima vas ko je sve bio na Obaminoj inauguraciji? Pogledajte sliku, a onda je zumirajte točkićem na mišu. Neverovatno je da se skoro svako lice vidi.

I sve to za samo 379 dolara.