Pages

02 August 2008

Liberalni socijalisti

Press prenosi izjavu Mila Đukanovića, vezano za mogući pad Vlade Crne Gore:

On je kazao da SDP preterano insistira na državnom vlasništvu a da sa druge strane DPS smatra da je manje važno da li je nesto u privatnom ili državnom vlasništvu već da je važno da li će dovesti do ekonomskog blagostanja.

Govoreći o Predlogu zakona o koncesijama koji sinoć skupština nije usvojila jer mu se usprotivila SDP zbog dužine vremena na koju se daju koncesije, Đukanović je kazao da je taj predlog "originalan" i da kao takav ne postoji u svetu ali da mu je cilj da "liberalizmom" privuče strane investitore.

Mislim da je stvarno krajnje vreme da Đukanovićeva stranka prestane da se zove Demokratska partija socijalista. Na svu sreću, tu od socijalizma nije ostalo ništa, a može samo da zbuni nekoga.

Za to vreme, naši socijalisti igraju basket.

Nelojalna konkurencija

Piše Press:

Predstavnici Crvene zvezde Božidar Maljković i Slobodan Vučićević otišli su posle razgovora sa Čovićem u Vladu Srbije, gde su sa čelnicima Partizana Predragom Danilovićem i Duškom Vujoševićem održali sastanak sa ministarkom sporta Snežanom Samardžić-Marković. Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo finansijski pomogne najtrofejnije srpske košarkaške klubove sa po 20 miliona dinara (250.000 evra) pred početak nove sezone.

Da ne ulazim u to koliko su ovakve stvari loše, ali zamislite kako se osećaju navijači Hemofarma, FMP-a ili Vojvodine, kada znaju da se pare koje su kroz poreze njima uzete idu za finansiranje sportskih rivala. To je nelojalna konkurencija - kad država pomaže samo nekima.

Šta bi sa inflacijom?

Julska inflacija je bila 0.1%. To odgovara godišnjoj inflaciji od oko 1.5% -- manjoj od evropske.

Šta je onda bilo sa pričama o nemogućnosti zaustavljanja inflacije zbog visoke javne potrošnje ili o vezanim rukama NBS zbog tražnje iz inostranstva? Javna potrošnja se u julu ili prethodnih meseci nije smanjila, a priliv deviza je zbog letnje sezone još i veći nego ranije. Otkud onda skoro nulta inflacija?

Ovo je prva potvrda da je bilo u pitanju nešto drugo, a mislim da će slične cifre narednih meseci to dalje potvrđivati. Ovde i ovde su prethodni postovi na temu koji su pratili tačne brojeve. Ukratko, monetarna politika NBS tokom prethodne dve godine, suprotno opštem mišljenju, nije bila restriktivna nego ekspanzivna. Iako je referentna kamatna stopa bila visoka, realna referntna kamatna stopa je bila niska ili negativna. U skladu sa tim je novčana masa merena agregatima M2 i M3 rasla po visokim stopama. To je uzrokovalo rast cena.

Tek od početka 2008. i posebno u martu je subsekventnim povećanjima referentne kamatne stope, monetarna politika postala restriktivna. I kao što smo tada predvideli, inflacija se sada smanjuje. Referentna kamatna stopa je od 9.5% postepeno povećana na 15,75%, i to je glavni razlog eliminisanja inflacije. Posledično, ako se pogleda kretanje M2 i M3, vidi se da od početka godine M3 raste dosta sporije nego ranije, a M2 se čak i smanjuje.

Restriktivna monetarna politika je brzo rezultirala smanjenjem inflacije. Treba li ponoviti da je inflacija svuda i uvek monetarni fenomen?