Pages

09 May 2007

Slobodna trgovina na kavkaski način

Piše mi drug iz Gruzije gde radi kao konsultant u Ministarstvu poljoprivrede: "Ne mogu da verujem da ovako nešto postoji. Nemaju nikakav budžet za poljoprivredu, praktično nemaju ni ministarstvo. Čak su rešili da ni meso nije potrebno da se kontroliše i da im ne trebaju ni veterinari. Obeležavanje životinja i sledljivost u proizvodnji su nepotrebna birokratija, vakcinacija protiv zaraznih bolesti može, ali seljak sam plaća. A carine? Pa naravno 0%."

Zvuči stvarno super. Slobodna trgovina, nema subvencija, niski porezi.... Koji je rezultat svega toga? Kaže - "jaja su duplo skuplja nego kod nas, a uvozne jabuke koštaju 2 i po evra kilo." Budući da u Srbiji uvozne jabuke koštaju oko jedan evro (nakon plaćanja prelevmana, carine od 30%, sezonske carine od 20% i PDV-a) uvozna cena je očigleno niža od pola evra.

O čemu se tu onda radi? Carine su zaista 0, ali ne može da ih uvozi niko osim onih koji imaju vezu u vladi i zarađuju 2 evra po kilogramu jabuka. Liči po malo na Crnu Goru.

Još šest i po posto

Juče je BELEX pao za 5%, a danas za još 6.5%. Kumulativni gubitak vrednosti firmi - nešto manje od 2 milijarde evra. Nije mi jasno šta je tu smešno.

Taman sam se zabrinuo, a onda je ekonomski stručnjak, Jorgovanka Tabaković, izjavila da je to "samo redovna korekcija cena, a ne posledica političkih dešavanja u zemlji" i otklonila sve moje strahove. Ipak se radi o bivšoj (budućoj?) ministarki za ekonomsku i vlasničku transformaciju.

Kosovo i nacionalizam

Kakve veze ima nacionalizam s Kosovom? Ne velike.

Nacionalizam je favorizovanje vašeg naroda u odnosu na druge. Nacionalista se zalaže za interese svog naroda, što obično ide zajedno sa idejama kao što su ujedinjenje, državotvornost, život celog naroda u jednoj državi.

Recimo da sam ja srpski nacionalista i da hoću da unapredim interese svog naroda. Takođe, mislim da je Srbiji učinjena istorijska nepravda i da je bombardovanje socijaldemokratskih evropskih i američkog režima uz halabuku poluobaveštenih medija, kojim je Srbiji oduzeto Kosovo, bilo sramno. Ali ja takođe mislim da nije u interesu srpskog naroda da drži celu teritoriju Kosova na kojoj žive Albanci. Neko ekstremniji može da kaže i da uopšte neće da živi sa Albancima u istoj državi. Da li neko može da ospori da je ovo nacionalizam?

Nasuprot tome, pitanje statusa Kosova je isključivo pitanje teritorije. Srpskog naroda u najvećem delu Kosova nema, a teritorija sama po sebi nema nikakve veze sa nacionalizmom. Zato pravi izvor sadašnje borbe za formalni ostanak Kosova u Srbiji nije nacionalizam, nego konzervativizam -- jer je Kosovo tradicionalno pripadalo Srbiji. Za konzervativce su istorija i tradicija najvažniji; o interesima razmišljaju posle.

Srpskog nacionalistu, ako je nacionalista, bi trebalo da interesuju dve stvari:
-- otcepljenje severnog dela Kosova i njegovo pripajanje Srbiji
-- pripajanje Republike Srpske Srbiji

Bilo dobro ili loše, to bi bio nacionalizam. Sve ostalo što osećaju oni koji se bore za sprečavanje nezavisnosti Kosova se ne zove tako.