Pages

27 March 2009

Reintegracija monstruma

Jozef Fricl, bečki tamničar, silovatelj i ubica bebe, će kaznu služiti ne u zatvoru nego u psihijatrijskoj ustanovi; po zakonu je imao pravo da izabere jednu od tri ponuđene ustanove; i izabrao je jednu u podnožju Alpa, sa čistim vazduhom, gde će moći da uživa u pogodnostima biblioteke i fitnes centra, da se pridruži horu i uzima časove tenisa. Pogledajte ovde.

Objašnjenje jednog zvaničnika je da austrijsko društvo nema za cilj da kažnjava osuđenike, nego da ih reintegriše. Suprotno moralnim normama, zdravom razumu i nauci, koja potpuno odbacuje ideju da se monstrum od četvrt veka, verovatno rođeni monstrum, može nekako popraviti.

Suprotno i ekonomsko-pravnom rezonu, jer i monstrumi su racionalna bića i kao takva sada vrlo dobro znaju da ih posle ovakvih stvari ne čeka električna stolica nego Alpi. A nema sumnje da se i sam Fricl svih ovih godina uzdao u to.

Ali to je za kvaziintelektualne evropske progresivce vrhunac civilizacije.

Blistavi um u borbi protiv divljaka

Niš je imao najveći porast broja nezaposlenih posle Novog Sada u Januaru mesecu kada je registrovano još 1,064 nezaposlena. Niška vlada se krajnje kreativno uhvatila u koštac sa problemom. Odlučili su da zabrane rad.

Ovde su stari postovi na taksi temu. Sve je već rečeno.

Zločin bez žrtve

Republičko javno tužilaštvo će pokrenuti istragu protiv devojke koja je u kvizu Trenutak istine rekla da daje pare na kamatu. Zelenašenje je nažalost krivično delo. Meni je njeno objašnjenje sasvim logično: To su moje pare, nisam ih ukrala! Svaki dinar sam pošteno zaradila od striptiza! Tačno je da sam nekim ljudima pozajmljivala novac kad im je bio potreban... Recimo, ja im dam 500 evra, a oni meni na taj iznos daju 50 evra. Pare su moje i mogu s njima da radim šta hoću.

Inače pozajmljivanje novca uz kamatu je zabranjeno u islamskim državama jer se smatra nemoralnim. Nisu muslimani ništa specijalni po tom pitanju, i katolicima je to jako dugo bilo zabranjeno (mislim do reforme crkve) pa su sav novac pozajmljivali od jevreja. Konačno i jevrejima su svete knjige ovo nemoralno ponašanje dozvoljavale samo prema strancima ne i braći po religiji. Jevreji nisu postali finansijski uticajna manjina samo zbog posebnog talenta (mada je verovatno i to bilo bitno) već zbog besmislenih pravila koje su ostalima nametale crkve i države.

Vrlo bizarno

Američki sistem poreza na dohodak je, po mom mišljenju, komplikovan do apsurda. Nivo komplikovanosti je toliki da se veliki broj ljudi svake godine plaši revizije poreskih organa, čak i ako su sve popunili najbolje što su znali, bez ikakve namere da ne plate porez. Jednostavno, ko će znati sve detalje?

Kao dobar primer komplikacije, Marginal Revolution linkuje na član poreskog zakona koji precizira u kojim slučajevima možete kidnapovano dete da prijavite kao odbitnu stavku. Mrzi me da prevodim, pa evo teksta na engleskom:

You may be eligible to file as head of household even if the child who is your qualifying person has been kidnapped. You can claim head of household filing status if all the following statements are true.

1. The child must be presumed by law enforcement authorities to have been kidnapped by someone who is not a member of your family or the child's family.
2. In the year of the kidnapping, the child lived with you for more than half the part of the year before the kidnapping.
3. You would have qualified for head of household filing status if the child had not been kidnapped.

This treatment applies for all years until the child is returned. However, the last year this treatment can apply is the earlier of:

1. The year there is a determination that the child is dead, or
2. The year the child would have reached age 18.