Pages

07 November 2008

Pančić o Klausu

Sjajan tekst Teofila Pančića u Vremenu o Vaclavu Klausu i njegovoj poseti Beogradu. Citat: "Češki predsednik jeste i liberal i evroskeptik, i ubedljiv je u oba svoja svojstva. Zašto ovde takvih nema?" Pročitajte, preporučujem. Nećete svaki dan u Vremenu termine poput "desni liberalizam" i "evroskepticizam" naći počašćene pozitivnim epitetima.

Cena dinara

Guverner NBS Radovan Jelašić smatra da je kurs dinara „slika stanja privrede i politike u Srbiji“.

Na kraju krajeva da, ali vrlo posredno. Direktno, kurs je slika tokova kapitala. Kurs je pre svega cena dinara, a cene kao što znamo zavise od ponude i tražnje. Kada cena paradajza padne ne kažemo da je to odraz stanja privrede i politike u zemlji, nego promena odnosa ponude i tražnje. Cena dinara nije poseban slučaj. Ponuda dinara je novčana masa u zemlji, koju kontroliše NBS, a tražnja za dinarima je neto priliv kapitala. Pošto je priliv kapitala opao, opala je i cena dinara. Normalno. Pustite cene da se formiraju na tržištu.

Sledeća stvar uočljiva kod Jelašića ovih dana je potpuna nepovezanost retorike i akcije. Dok u medijima uporno ponavlja da NBS neće intervenisati, u praksi NBS interveniše svaki dan.

Berluskoni o Obami

"Mlad, lep i ima odličan ten."

Change.gov

Sam naziv sajta je već zastrašujući. Change.gov, to je juče uspostavljeni sajt Obamine prelazne administracije.

Strategija povećanja nezaposlenosti

Rasim Ljajić je potpisao opšti kolektivni ugovor koji predviđa da svi poslodavci moraju da isplaćuju topli obrok (relikt koji je Đelić 2002. pametno ukinuo) zaposlenima u iznosu od skoro 7,000 dinara mesečno. Ali ne brinite se, kako kaže sindikalac Ljubisav Orbović to neće biti problem ozbiljnim poslodavcima: Predviđena finansijska izdvajanja ne predstavljaju veliko opterećenje za poslodavce i reč je o "demagoškoj priči".

Ako 7,000 neće uticati na poslodavce zašto se topli obrok ne poveća na 20,000? Zašto poslodavci ne bi delili svinjske polutke i džakove krompira jednom mesečno i tako ne samo poboljšali ishranu radnika već i pomogli posrnuloj poljoprivredi? Zato što nije u pitanju demagogija već jednostavna logika. Što je rad skuplji to je manje radnika.

Ozbiljni poslodavci sa kojima smo razgovarali gotovo da nisu imali primedbe na ovu odluku, već male firme i gazde-štetočine. Oni "poslodavci" koji nikada i nisu pošteno radili, već ispod žita, na crno, sada se najviše bune.

Gazde su štetočine a poslodavci su pod navodnicima u "ozbiljnom" listu kao što je Politika. Naravno da Telekom, NIS i EPS nemaju primedbe na ovu odluku pošto ionako ne rade sa svojim novcem. Moj prijatelj, štetočina, koji ima trafiku i plaća zaposlene 15,000 dinara (bez poreza) neće moći da priušti dodatnih 50% nameta na neto platu. Jedan od njegova dva zaposlena će dobiti otkaz. Naravno nije on jedini liferant u Srbiji, otpuštaće i drugi. Drugim rečima kada imamo ovakvu vizionarsku vladu svetska finansijska kriza uopšte ne mora da nas brine. Povećaćemo nezaposlenost sami. Više o tome ovde.