Pages

05 March 2014

Arogancija države

Uprava za igre na sreću je tražila od internet provajdera u Srbiji da onemoguće pristup kladionicama u inostranstvu u suprotnom će provajderi biti tretirani kao neregistrovani organizatori igara na sreću. U odličnoj analizi Žarko Ptiček Ptiki kaže da bi istoj uredbi mogli da podležu i prodavci računara jer bez računara nema pristupa internetu ili EPS jer računari rade na struju.

U Americi federalni zakon zabranjuje bankama da vrše transakcije sa stranim kladionicama ali kockanje online nije zabranjeno samo po sebi. Dva velika sajta pokerstars.com i Full Tilt su blokirani od strane FBI-a zato što su navodno naterali ili prevarili banke da izvrše ovakve transfere. Ako plaćate bitcoinom ili šaljete novac western unionom i dalje možete da igrate poker online sasvim legalno u Americi, a u nekim državama možete da plaćate i bankarskim karticama.

Kao posledicu ove odluke internet provajderi će imati dodatni trošak da identifikuju i prate sajtove gde se pružaju bilo koje usluge iz nadležnosti Uprave a kojih naravno ima na desetine hiljada. Naravno, moguće je da im neka kladionica ili sajt gde se organizuje nagradna igra i promakne zbog čega bi mogli da snose i krivičnu odgovornost, o materijalnoj i da ne govorimo. Ovo je odličan primer kako nerazumna regulacija guši privredu. Umesto da brinu kako da nađu nove mušterije provajderi će sada deo energije da preusmere na implementaciju propisa da bi se prihod Uprave možda uvećao. Drugim rečima, kolju bika za kilo mesa. Ni tri fijatove investicije ne mogu da poprave štetu koju ministri mogu da naprave na jednom sastanku kolegijuma.