Pages

20 April 2007

Prognoze

Zanimljiv tekst koji daje predviđanja iz 1900. godine kako će svet izgledati 2000. (za ljubitelje starih tekstova, skenirani original je ovde).

Veoma me je iznenadilo to koliko je stvari tačno predvidjeno - avioni, televizori, kolor fotografija, sveprisutni automobili, razvoj telekomunikacija, frižideri, daljinsko grejanje, klima uređaji i slično. U detaljima naravno postoje greške, ali relativno male. Treba imati u vidu da prvi avion još uvek nije poleteo, da je prvi komercijalni automobil napravljen 1902. godine, a prvi telefonski razgovor Njujork-London obavljen je tek 1927.

Neke stvari su veoma promašene, bilo u smislu da je razvoj potcenjen (recimo, put Amerika-Evropa će trajati samo dva dana, a prosečno trajanje života će biti povećano na čak 50 godina) ili precenjen (nema gradskog saobraćaja, sve se odvija u tunelima, visokim mostovima i pokretnim trakama).

Za prognoze kako bi svet mogao da izgleda u bližoj i daljoj budućnosti, pogledajte Economist Intelligence Unit (3.2 MB), National Intelligence Council, ili izvesnu Silviju Browne.

Ako mislite...

...da ste imali težak dan na poslu, pogledajte ovde.