Pages

10 January 2007

Opet bizarno o slobodnoj volji

Nedavno sam imala komentar o tekstu iz Economist-a u kome se prognozira kako će liberalna teorija uskoro izgubiti smisao. Poenta tog teksta bila je sledeća: liberalizam počiva na slobodnoj volji, a nje više neće biti kada hiper-uber nauka otkrije sve determinizme koji deluju u prirodi&društvu, a koji su, naravno, obavezno materijalni, hemijski, fizički...

Autor je naveo primer nekakve totalno nevoljno indukovane pedofilije, odnosno slučaj čoveka koji (samo?) zbog tumora postaje pedofil. Sličan slučaj nađoh ovde: duboko religiozni čovek izgubio je seksualne inhibicije nakon pada sa krana. Postao je gotovo raspomamljeni seksualni manijak i počeo vrlo neprikladno da se ponaša za jednog finog oženjenog, posvećenog i religioznog tipa. Elem, kakve veze imaju budućnost liberalne misli, sloboda volje i ovaj nesrećni čovek? Epilog priče je u tome što je dotični Mr. dobio naknadu od 3 miliona funti za ovu svoju bizarnu nezgodu. Eto ga liberalizam. Živ i zdrav. Slobodna volja metafizičarima, sloboda volje liberalima!

Surovo i s predumišljajem

Evo šta je uradio ovaj Ivy League profesor ekonomije. Neverovatno. Ovde još.

Ne znam šta se dobija za ovo, ali u Pensilvaniji ima smrtne kazne.

Slava mu!?

Politika ne prestaje da žali za Sadamom. U svečanom tonu:

Нема сумње да је Садам био окрутни диктатор. Био је уверен да је све што је чинио радио за величину Ирака. Зато је без кајања стао под вешала. Одбио је повез преко очију, није ни врат хтео да повије док су му намицали омчу.

Posebno su osetljivi što je vešanje izvedeno jutro pre Bajrama i što ga dželat nije sačekao završi molitvu. Možda oni jesu ali Iračani nisu. Svi znaju da je Sadam do svrgavanja bio potpuni nevernik koji se samo povremeno prikazivao u religioznom svetlu da bi odobrovoljio narod. Njegov sin Udaj je imao specijalnu palatu sa haremom i kolekcijom alkohola, kao pravi musliman. (Drugi je čuvao tigrove). Ubio je sve najveće šiitske sveštenike koje je stigao -- između ostalih i celu porodicu al-Sadr, zbog čega sada mladi i neuki Muktada kao jedini preživeli al-Sadr može da radi šta hoće. Niko drugi nego Sadam nije kriv i za postojanje fenomena Muktade. Pa naravno da će njegovi sledbenici snimiti i staviti na internet.