Pages

13 January 2007

Bušova nova iračka politika

Pre nekoliko dana, američki predsednik je objavio svoju novu strategiju za Irak, po kojoj će posleti dodatnih 21 000 vojnika tamo da bi pomogli iračkoj vladi u stabilizovanju situacije. Uzgred, on je jasno opisao Iran kao zemlju koja podržava teror u Iraku, što uopšte nije u skladu sa preporukama ISG koji su tražili, između ostalog, povlačenje i pregovore sa Iranom i Sirijom. Tako da bi se moglo reći da je mlađi Buš odbio da sluša savetnike svog tate, što po meni treba pozdraviti.

Od komentara, ovde je pohvalni tekst o novom Bušovom iračkom kursu, ovde Cato-v uobičajeni pledoaje za povlačenje i priznanje poraza, a ovde mislim najbolji, Heritage-ov izveštaj.

Imidž je sve, žeđ je ništa

Italijanski automobilski tim Draco Multiracing zahvalan je srpskim poreskim obveznicima:

We are grateful for the interest shown in Serbia (which has involved many important bodies from the Ministry of Sport to many big industry) concerning this project and which permitted it to be finalised... The country is investing greatly in sport and in young people taking part in sporting events and for this reason it believes that the project drawn up for Pavlovic is a good step to go towards the world of Formula 1, and for the image of the country as a whole.

Državne firme i budžet Srbije podržavaju vozača Miloša Pavlovića iz potpuno opskurnog razloga -- ako Miloš osvoji šampionat u kojem sada vozi imaće šansu da se oproba za Formulu 1, pa ako mu i to uspe, Srbija kao celina imaće koristi od toga. Popraviće nam se (ionako dobar) imidž. U međuvremenu Miloš vozi, a vlasnici timova su zahvalni Srbiji.

Ta priča sa ulaganjem u imidž cele zemlje mi nikako ne ide u glavu. Brazil je imao ne Miloša nego Airtona Senu, a Pelea, Romaria i ostale da i ne pominjem, ali nisam primetio da im je nešto pomoglo. A možete li da se setite nekog Novozelanđanina?