Pages

06 August 2010

Proposition 8 - Tiranija većine

Sud u Kaliforniji je ocenio neustavnim kalifornijskog ustava kojim se brak definiše kao zajednica muškarca i žene, odnosno zabranjuju gej brakovi. Proposition 8 je uveden posle izbora u novembru 2008. Pogledajte rezultate istraživanja javnog mnjenja na wiki sajtu. Skoro sva istraživanja su pokazivala da amandman neće biti usvojen ali desilo se suprotno. Slično kao u Srbiji gde su radikalski glasači potcenjeni u istraživanjima javnog mnjenja to je slučaj i u Kaliforniji sa protivnicima gej brakova.

U svakom slučaju sud je pre par dana ocenio amandman neustavnim. Cela presuda je jako interesantna ali evo su bar meni najzanimljiviji delovi.
  • Proposition 8 je u suprotnosti sa XIV amandmanom koji garantuje jednakost pred zakonom.
  • Država ne sme da stavlja nepopularne grupe u neravnopravan položaj samo zato što su nepopularne.
  • Tradicija (zajednica muškarca i žene) ne može biti jedina osnova zakona.
  • Zadatak države Kalifornija je da tretira sve građane jednako a ne da širi moralna ubeđenja. Moral disapproval, without any other asserted state interest, has never been a rational basis for legislation.
Interesantno je da je sudija Vaughn R. Walker imenovan od strane Ronalda Regana. Nancy Pelosi je tada predvodila koaliciju protiv njegovog imenovanja na osnovu njegove neosetljivosti po pitanju prava homoseksualaca.