Pages

09 March 2012

Fašizam na mala vrata

Povod za post je ponovni pokušaj da britanski parlament usvoji zakon koji će još malo da zaviruje u krevete, dnevne sobe, bankovne račune i slične privatne stvari rezidenata UK. Naravno, sve je to zbog borbe protiv terorizma. Da bi se sprečilo da ti zli likovi & likuše uzmu slobodu i još ponešto, zemlje koje su bile pristojno slobodne polako se pretvaraju u orvelovske države.

Ja se već duže vreme pitam dok me trkeljišu ili se svako malo interesuju za neke privatne stvari (hvala bogu u Srbiji nema minimuma sposobnosti da se takve stvari rade sistematično i smisleno, nego se to radi inertno i aljkavo po starim receptima)u čemu je smisao takve borbe protiv terorizma. Ja da sam terorista, a posebno neki VKV terorista, bih istinski uživao u tome što se većina zemalja koje fanatici najviše mrze polako pretvara u ono čemu oni teže - poretke u kojima je pojedinac ništa, koga mogu zajebavati kako hoće, gde postoje oni koji su iznad zakona i gde privatnost nema nikakvu vrednost. Umesto da se pusti da primitivci i fanatici svoje zemlje urede kako vole, pa da uživaju u svom srednjem veku i sumraku, mrak stiže tamo gde je sloboda bila ideal. Boreći se protiv terorizma, uvek i na svakom mestu, vlada postaje neko ko vrši sistematski teror nad svojim građanima, a sve da bi im zaštitila prava. Stvaraju se ukorenjeni interesi industrije za trkeljisanje (ko je ikada radio sa Izraelcima zna o čemu govorim), a paranoja se stalno seje.

Troškovi ovakvih aktivnosti su enormni, a rezultat je da su neke aktivnosti terorista sprečene, ali i da je gotovo nestao sistem u kome je privatnost bila neprikosnovena. Ja ovo vidim samo kao pobedu onih koji mrze slobodu, a ne kao trijumf naše zapadne civilizacije.

Može se reći da postoje institucije, da se sve to radi ciljno i da niko neće zloupotrebljavati podatke, ah recimo starosedelaca poželjne vere i boje kože. Međutim, malen je korak da se oduvek prisutnim elementima fašističke ekonomske ideologije doda i malo začina koji su vezani za lične slobode. Ako bi stvari sveo na prostu matematiku, šansa da poginete vozeći se u kolima je mnogo veća od šanse da vas ubije neki terorista, čak i ako se nivo borbene spremnosti boraca protiv terorizma značajno smanji sa današnjeg. Da ne govorimo o troškovima, a posebno o tome koliko se nepotrebno ulaže u ubeđivanje nekih naroda da im baš trebaju koncepti ljudskih prava i demokratije, a ne njima toliko draži alternativni poreci.

James Q. Wilson RIP

Samo par dana nakon što sam ga ovde pomenuo, James Q. Wilson je umro.

Pogledajte eulogije Francisa Fukuyame, Michaela Greeva i Daniela Dreznera.

Na pitanje kako je kao konzervativac uspeo u levičarskim akademskim krugovima, JQW je jednom prilikom rekao "Moraš da radiš duplo više i da budeš četiri puta bolji prema kolegama." Mislim da je to dobar savet.

Grčki dogovor "uspeo"

To znači da je najveći deo privatnih kreditora prihvato otpis polovine duga i da će EU zbog toga nastaviti da finansira Grčku. Stare obveznice su zamenjene za nove, čija je ukupna nominalna vrednost nešto manje od polovine starih.

To je nominalna vrednost, ono šta piše na novim obveznicama. Ali te nove obveznice se već sada trguju po 17-28% svoje nominalne vrednosti.  Prinos sa ovom cenom je oko 17-21%.

Drugim rečima, tržište misli da je ovo neodrživo. Da je Grčka trebalo da potpuno bankrotira i stvarno otpiše dug.