Pages

25 August 2011

E, ovo nam treba...

Blog Usporedbe linkuje na slovenački online servis Supervizor preko koga možete da vidite koliko je neka firma dobila para od države i po kojoj osnovi.

Da ponovim, pošto možda neko neće da poveruje šta je upravo pročitao: sistem omogućava da unesete ime firme i vidite po državnim organima koliko je toj firmi država platila para, po svim osnovama. Pored toga, možete da vidite i vlasničku strukturu firme. Pogledajte ovde jedan nasumično odabrani primer.

Simun sa Usporedbi predlaže da se sličan sistem uvede i za fizička lica, gde bi pretraživanjem po imenu i prezimenu mogli da vidite koliko je ko para, po različitim osnovama, dobio od države. Sjajna ideja. Nažalost, kao i mnoge druge sjajne ideje, ne verujem da će ovde da se primi.

Iskoristite priliku...

... i skinite knjigu Government Failure sa sajta Cato Institute. Autori su Gordon Tullock, Arthur Seldon i Gordon Brady. 

Odevanje i institucije

Obradova me svojim pitanjem Predrag Azdejković. Za privatne firme ovo nije ni bitno, mogu propisati da žene dolaze u kostimima Snežane, a muškarci u kostimima vukija, sve je to slobodan izbor (teorijski, naravno, pala bi tužba za mobing, ali to je već drugi deo priče). Međutim, ono što me odavno nervira je upravo diskriminacija muškaraca kada je reč o pristojnom odevanju. Zamislite mučenika koji mora da dolazi u pantalonama i cipelama na plus 40C jer je to, zaboga, jedina pristojna varijanta. S druge strane možeš doći u bilo koju instituciju i da smrdiš kao konj i nikom ništa. Nadam se da rezultat neće biti da i žene moraju imati dugačke suknje i eventualno neku maramu pride, ali se nadam da ću moći da u bermudama ušetam u naše pristojne institucije i obavim ono što sam naumio.

Interesantno

Prosečan čitalac TR-a bi verovatno na američkim izborima podržao Rona Pola. Izgleda da bi i prosečan čitalac Kurira takođe podržao Rona Pola (pogledajte komentare ispod teksta).