Pages

15 April 2007

Tužiti SBB!

Evo, na manje od sat vremena smo od početka prenosa trke F1 u Bahreinu. U Srbiji pravo prenosa ima B 92. Ne morate da budete veliki stručnjak za moto sportove (kao što ja nisam) da bi vas beskrajno nervirali neznalački ("izvinite, gledao samo pogrešne podatke") i nemaštoviti komentari voditelja koji je prekjuče čuo da postoji formula 1, i njegovog stručnog konsultanta uz koga vam treba jaka doza turske kafe da održite budnost. Da nema draži slušanja brundanja motora, najbolje bi bilo isključiti ton i ograničiti se na sliku.

U davna vremena kada "oblast medija nije bila zakonski uređena", imali ste izbor. Ako ste recimo pretplaćeni na kablovsku mrežu, onda ste mogli da gledate sjajne prenose na HRT-u, ukoliko vam se naši ne sviđaju. Isto je važilo i za druge sportske događaje, ne samo F1, za recimo fudbalsku Ligu šampiona. Sećam se jedne od najbojih utakmica koje sam gledao u poslednjih 10 godina, Mančester Junajted-Real Madrid (4:3) 2003. Umesto da slušam Kovinjala ili Andrijaševića na RTS-u, koji vrlo dobro paze da ne izuste išta smisleno, pametno, o duhovitosti ili dinamici prenosa i ne sanjaj, okrenuo sam HRT 2 i slušao dvojicu sjajnih momaka koji su mi ulepšali dan svojim fenomenalnim komentarom nečeg što je i samo po sebi bilo jedna od najboljih utakmica ikad.

Međutim, sada su se naši dosetili jadu, čvrsto rešeni da nas liše i poslednje mogućnosti slušanja dobrih TV prenosa. Od sada ste osuđeni na Andrijaševića i nemušti dvojac sa B92, jer kablovske mreže isključuju HRT2 u vreme kada traju prenosi sprotskih stvari na koje neko u Srbiji ima monopol. Ceo fudbalski mundijal prošle godine smo patili kao sinji kukavci pod neopisivim terorom nepismenih i dosadnih RTS-ovih gnjavatora, umesto da slušamo recimo Božu Sušeca kome u komentarisanju utakmica pomaže Tomislav Ivić! 5 minuta pred početak trka F1 HRT2 se na SBB-u isključuje i gledamo crni ekran dok se prenos na B 92 ne završi. Horor i katastrofa.

Pozivam čitaoce Tržišnog rešenja koji su pravnici ili se razumeju u pravo da pomognu i priključe se sledećoj kampanji - hajde da kolektivno svi tužimo SBB (oni koji su pretplaćeni na njega) za kršenje ugovora sa nama kao potrošačima. Kada platimo pretplatu na njihovui mrežu, mi plaćamo 24-oročasovnu mogućnost za gledanje njihovih kanala. Isključivanjem HRT2 za vreme prenosa Lige šamiona i Formule 1 oni krše ugovor koji imaju sa nama. Da li grešim?

Hajde da probamo da razbucamo jednu pravu i istinsku monopolističku zaveru protiv javnosti. Ljudi nas sprečavaju da koristimo dobra za koja smo unapred platili, i primorava nas da subvencionišemo domaće monopole.