Pages

05 June 2007

Plivajući kurs

Da ne bude da se samo bunimo.

Narodna banka Srbije (doduše, krajnje vreme je da se ovo "Narodna" pretvori u Centralna, Glavna ili nešto drugo. "Narodne" su u Kini i na Kubi. U Frankfurtu je Centralna, u Londonu je Banka Engleske.)

Dobro, Narodna banka Srbije je, malo po malo, liberalizovala kurs dinara i sada se potpuno povlači sa međubankarskog tržišta. Prošlog leta, kada je dinar usled priliva deviza rastao, izvoznici i ostali koji prihoduju devize su tražili od NBS da uradi nešto. Od sada neće moći to da traže, jer se NBS već ogradila od intervencija na deviznom tržištu. Ona sa kursom nema ništa.

Kažu da je ipak ostavljena mala rezerva -- moguće je da će NBS intervenisati ako je "ugrožena platnobilansna pozicija", (što bi značilo sprečavanje preterang rasta dinara), ili ako kurs "utiče na cene" (to bi bilo sprečavanje preteranog pada). Videćemo šta će to u praksi značiti, ali nadam se da neće mnogo.

Desilo se na današnji dan

Ako bi se birao "Dan ekonomije", mislim da bi 5. juni bio u najužem izboru, jer su se na taj dan rodila dvojica verovatno najuticajnijih ekonomista svih vremena - Adam Smit (1723.) i Džon Mejnard Kejns (1883.).

Takođe, Wikipedia kaže, a ja joj verujem, da je na današnji dan prošle godine srpski parlament proglasio nezavisnost Srbije. Ne vidim da su ijedne današnje novine pisale o tome i nije mi jasno zašto.

Može to i bolje

Guverner Jelašić je juče 4. juna izneo procenu da će inflacija do kraja godine biti 6%. Pre samo pet dana je rekao da će inflacija biti do 8%. Takođe, inflaciju u maju je tada procenjivao na 5% a sada je objavio da je bila 3%. Odluči se.

U novembru će verovatno da kaže da će inflacija za 2007. biti 5.1%. Konačno u januaru sledeće godine Jelašić će da primeti kako je verovao u nisku inflaciju i kada niko drugi nije, da je tim NBS dao 110% da garantuje stabilnost valute i da je shodno tome 4.6% najveći uspeh srpske monetarne politike. Ne bi me čudilo da uporedi odlične rezultate monetarne politike sa rezultatima Bune na dahije.

Slaviša je više puta pisao o štetnosti nagađanja inflacije i zaključio je da je neizvesnost oko inflacije štetnija od same inflacije. Pogledajte ovde ukoliko ste zainteresovani.