Pages

17 January 2007

Novi Kongres u akciji 2

Novi demokratski Kongres, i njegova predsednica Nensi Pelosi, u koje su i neki američki libertarijanci, poput Niskanena i Lindsaya sa Cato instituta polagali velike nade da će smanjiti kobni rast federalne države, imaju sledeću agendu:

- povećavaju poreze naftnim kompanijama.
- povećavaju minimalnu nadnicu
- obećavaju da će sprečiti "bilo kakvu privatizaciju" social security sistema,
- obećavaju donošenje zakona kojim će se administrativno određivati cene lekova.

Hladan tuš za sve "optimiste", čini mi se.

Ni sad mi nije jasno na osnovu čega su neki američki libertarijanci očekivali išta pozitivno od demokratskog Kongresa, kad ovi nikad nisu ni obećavali (a kamoli da će uraditi) ništa što bi išlo u pravcu deregulacije i smanjenja države. Naprotiv, kao što vidimo, od prvog časa ne kriju svoje namere da primene standardnu tax and spend filozofiju Demokratske stranke.

A ovde je analiza pitanja ko je pravi pobednik kongresnih izbora, i indirektno objašnjenje najavljenih zakonskih mera, kao i onoga što sledi u budućnosti:

The Democrats’ capture of Congress gives unprecedented power to the Congressional Progressive Caucus (CPC)—the organized left wing of the party. Among its expected 70 members in the 110th Congress, at least seven are slated to chair powerful congressional committees and a dozen or more will head subcommittees. In 2005 the Caucus created a fundraising arm, the American Progressive Caucus Policy Foundation (APCPF), whose capacity to inflict long-term damage on American liberty should not be underestimated.

Dakle, ekstremni levičari unutar Demokratske stranke su dobili krila i 12 novih mesta u Kongresu, a neko očekuje da taj Kongres bude sa više sluha za libertarijanske ideje od prethodnog.

Novi Kongres u akciji 1

Posle Rockefeller-is-out-of-line/">pretnje dvoje uticajnih senatora Exxon mobilu da prestane sa finansiranjem grupa skeptičnih prema alarmističkim teorijama o globalnom zagrevanju, izgleda da je Exxon mobile shvatio poruku. Stopirali su svoje finansiranje skeptičkih grupa poput Competitive Enterprise Institute i Cato Institute, i pristupili pregovorima o smanjenju CO2.

Sapienti sat.

P. S. Mora da su alarmisti toliko uplašeni da histerično na sve načine pokušavaju da ućutkaju nekoliko firmi koje podržavaju skeptike. Pre godinu-dve su tražili da se zabrani knjiga Bjerna Lomborga Skeptical Environmentalist. Imate ovde i ovde neke komentare vezane za delatnosti novih američkih zakonodavaca po pitanju Exxon Mobilea.

Prognoza

Grupne procene daju neočekivano dobre rezultate. U slučaju iz 1907. na stočnoj pijaci 787 prolaznika je igralo nagradnu igru pogađanja težine vola. Neko je posle igre pokupio sve listiće i izračunao prosek. Prosek svih listića je bio 1197, a vo je težio 1198 funti. James Surowiecki ima knjigu "Mudrost gomile" punu ovakvih primera. Iako pojedinačne varijacije mogu biti velike, kod velikih grupa se one u proseku potiru. Veliki broj laika ima bolje šanse da pogodi neku veličinu ili nešto predvidi nego mali broj eksperata.

Mnogo manja grupa laika okupljena oko Centra za slobodno tržište, uključujući i mene, igrala je nagradnu igru prognoze izbora. Na prethodnim izborima grupna prognoza CST je bila veoma blizu konačnim rezultatima. Ovo je sadašnja prognoza:
  • SRS -- 86 mandata
  • DS -- 68
  • DSS&NS -- 49
  • G17+ -- 16
  • LDP & Co -- 19
  • Stranka vojvođanskih Mađara -- 4
  • Liga za Sandžak -- 3
  • Koalicija Albanaca Preševske doline -- 2
  • Mađarska sloga -- 2
  • Unija Roma Srbije -- 1
Izlaznost: 53.6%