Pages

03 July 2007

Globalno zagrevanje i nestanak nafte

Vilijem Montgomeri piše kolumnu koju uvek sa interesovanjem čitam. U novoj se ne bavi toliko regionom koliko nekim globalnim problemima. Među njima navodi i ova dva iz naslova posta.

Međutim, problem je u tome što su te dve stvari suprotstavljene. Ako verujete u procene zaliha nafte (i u to da će uskoro nestati), onda su IPCC procene o globalnom zagrevanju potpuno pogrešne jer se sagorevanjem zaliha nafte jednostavno ne može stvoriti dovoljno ugljen-dioksida da opravda te procene. Ako verujete u procene IPCC-ja vezane za globalno zagrevanje, onda znači i da verujete da će se doći do novih izvora nafte. Jednostavno, ambasador ne treba da brine zbog obe stvari. Treba da odabere jednu omiljenu i da brine samo o njoj.

O ovome je pre par dana pisao David Friedman.

Čumetova teorija države

“ ... Видиш ли шта раде политичари, гори су од мене 300 пута! Јесам лопов, али за њих сам малолетник.”

To kaže Ljubiša Buha Čume u NIN-u. I od kriminalaca se može nešto naučiti, oni bar znaju s kim imaju posla. Godfather je uostalom pun ovakvih citata.

Ko?

Karlos Slim iz Meksika je pretekao Gejtsa i danas je najbogatiji čovek na svetu. Karlos je, između ostalog, vlasnik najveće telekomunikacione kompanije u Južnoj Americi. Ne znam za vas ali ja sam danas prvi put čuo za čoveka. Koliko mi je poznato Vesna Pešić i on nisu pobratimi.

Ko čeka njemu dvije

Ko kaže da se strpljenje ne isplati. Zastava i RK Beograd idu na tender do kraja godine. Ovim tempom će samo još EPS biti u državnom vlasništvu 2050.

Možda ipak da se više ne zovemo "liberali"

Genijalni ministar Milosavljević (isti onaj koji hoće od PKB-a da napravi gradsko javno preduzeće), za sebe kaže da je "ekonomista liberalno-tržišne orijentacije".

Ekonomska analiza korupcije

Mislim da je ukazivanje na korupciju jedan od najefikasnijih argumenata za povećanje ekonomskih sloboda. Onog trenutka kada građani shvate da je državno mešanje u ekonomiju osnovni generator korupcije, promeniće se i njihov stav prema državnom intervencionizmu.

Zato mi je drago da se od juče na sajtu CLDS-a nalazi nova knjiga Borisa Begovića "Ekonomska analiza korupcije" (imajte u vidu da je pdf fajl veličine oko 4 mb). Knjiga na vrednosno neutralan način analizira korupciju, njene uzroke, mehanizme i posledice i daje pregled savremenih teorija i nalaza, uz relativno jednostavan zaključak - povećavanje ekonomskih sloboda je jedina efikasna antikorupcijska strategija.

Sve u svemu, ako ćete ove godine pročitati samo jednu naučnu knjigu domaćeg autora, mislim da to treba da bude "Ekonomska analiza korupcije".